Митрополит Киприян носи Благодатния огън за цяла България и Северна Македония

26 Април 2019 | 16:11
0 коментара
Общество

Рано сутринта на Велика събота, официална българска църковна делегация ще отпътува за светия град Йерусалим, където ще вземе участие в богослужбата в храм "Възкресение Господне”, който е построен на самия Гроб Господен.

Всяка година, преди Възкресение Христово, в светия град се събират хиляди християни от цял свят очакват да слезе Благодатният огън, който е чуден отблясък от Божествената светлина и доказателство за Божествената същност на нашия Господ Иисус Христос. Той е знак за Божията милост към нас човеците и ни укрепява в нашата надежда за възкресение и вечен живот.

По решение на Св. Синод, тази година българската църковно делегация ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян.

За първи път в правителствения самолет, заедно с нашите духовници ще пътува и представител на Македонската православна църква.

За 14-та поредна година, благодарение на правителството, представители на БПЦ донасят Благодатния огън директно от Божи Гроб и го разпространяват по всички български епархии и храмове.

По традиция в навечерието на православната Пасха, духовенство от всички православни църкви, начело с Йерусалимския патриарх вземат участие в участие в литийното шествие, с което трикратно се обикаля параклиса, издигнат над Гроба Господен.След това, съгласно традицията, Йерусалимският патриарх снима одеждите си, и останал по подрасник, влиза сам при Гроба на Господ Иисус Христос, за да изпроси в молитва невеществения огън, който по чудесен начин се изсипва върху плочата на Гроба.

С надежда очакваме и тази година Бог да снисходи към нас, човеците, и да даде от Своя божествен огън за наша духовна радост, упование и подкрепа!

Очаква се българската църковна делегация да донесе Благодатния огън от Йерусалим около 19.00 часа.

Добавете Вашия коментар

TOP