Митичните бронирани коли на Братя Галеви взривиха поредния скандал

01 Ноември 2016 | 21:13
0 коментара
Общество
Митичните бронирани коли на Братя Галеви взривиха поредния скандал

Митичните бронирани коли, с които се придвижвали дупнишките барети Пламен Галев и Ангел Христов, предизвикаха поредния спор в съдебна зала. Последно те се оказаха шест. Возилата са от малките модели на „Мерцедес” и „Ауди”, като според експертите колите са купувани бронирани от представителствата на фирмите производители в столицата. Дори и по онова време те са били стари модели. Това стана ясно вчера по време на заседание на съда в Кюстендил, където вече втора година тече дело по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ на т.нар. Братя Галеви и семействата им, съобщава struma.bg.

До спор в залата се стигна защо возилата са оценени от автоексперта и вещо лице Владимир Нейков в евро, след като по време на закупуването на част от колите /1993 и 1996 г./ еврото не е съществувало. „Това е началото на края”, така определи заседанието особеният представител на двете фирми на Галеви - адвокат Капка Гергинова. Тя допълни, че предстои да бъде направена съдебно-счетоводна експертиза, която да определи дали похарченото от Братя Галеви и семействата им съответства на доходите на четиримата.

От КОНПИ погнаха Пламен Галев, Ангел Христов, съпругите и фирмите им, след като двамата бяха осъдени, но така и не влязоха в затвора, защото се укриха от правосъдието. Комисията преследва освен колите на Галеви и имотите им в дупнишкото село Ресилово, банкови сметки за над 800 000 лв., дялове в 15 фирми, оръжия, мотоциклети и даже една яхта. От КОНПИ настояват да се обяви за недействителна и сделката за учредяване на право на строеж на две триетажни къщи с басейн, зала за тренировки и фитнес в т.нар. „имение” в Ресилово. Искът е за общо 4 250 189,12 лв., на толкова е оценено придобитото от семействата на двамата бизнесмени имущество за 25 години назад. Комисията е проверявала имуществото на Пламен Галев, Ангел Христов и съпругите им Емилия и Радмила за времето от 13 август 1987 г. до 13 август 2012 г.

Ответници по делото са още три дружества, регистрирани на Сейшелските и Вирджинските острови - „Ем Пи Ви Трейдинг”, „Пи Ей Джи Норд Адамс” и „Макса лимитид”. Ангел Христов и Пламен Галев са представители на първите две фирми, на третата представител е счетоводителката им Христинка Ангелова.

Макар и въоръжени "до зъби", дупнишките братя са впечатлявали повече със своя автопарк, казаха запознати с описа на имуществото им. През годините те са сменили 20-ина луксозни автомобила, чиято обща стойност надхвърля 667 000 лв. Част от колите се водели на имената на двамата, а останалите - на една от фирмите им, регистрирана на Сейшелските острови. Преобладавали са марките „Ауди” и „Мерцедес”. Част от колите обаче вече са отчуждени, други са продадени, а един спортен „Мерцедес 124”, купен навремето за 10 955 110 неденоминирани лева (10 955,11 нови лева), е дарен, показват документите на КОНПИ. Затова комисията е предявила иск и за пари от продажбата на автомобили. Срещу Пламен и Емилия претенциите са за стойността на зелено „Ауди А6”, „Фолксваген Голф”, мотоциклет „Харли-Дейвидсън” и джет за сняг „Ямаха”, с който семейството разполагало през пролетта на 2005 г.

От исковата молба до съда става ясно, че в банковите сметки на семействата двамата съратници са имали общо 799 573 лв. и 520 долара. Ангел Христов имал над четвърт милион в 7 сметки в три банки, а жена му Радмила - 69 984 лв. Останалите пари били по сметки на Пламен Галев, се уточнява в документите по делото. Част от тях били на срочен влог във валута в клонове на две банки.

Не е ясно обаче колко точно струва прочутото имение на Галеви в Ресилово. По документи то се води на фирма, регистрирана в Кипър, а после прехвърлена на Сейшелите. Проучванията показват, че от 1998 до 2005 г. в резултат на серия от сделки Братя Галеви са придобили земя в местността Зад чифлико в Ресилово. Селото е в границите на община Сапарева баня, която се слави с най-горещия гейзер в континентална Европа. В Ресилово Галеви са купили три поземлени имота и 10 парцела земеделски земи, част от тях 6-а категория.

Комисията за незаконно придобито имущество иска да се обяви за недействителна сделка за инвестиция върху имотите. С нея Ангел Христов и жена му учредяват право на строеж в полза на „Пи Ей Джи Норт Адамс”, представлявана от Ангел Христов и Пламен Галев, върху собствения им недвижим имот от 805 кв.м в Ресилово. Фирмата е регистрирана през май 2000 г. от кантора в Кипър с трима управители - Христов, Галев и Михаил Оков. Същия месец те подават оставка и управители стават мъж и жена с фамилия Димитриади. Месец по-късно е подадена молба за регистрация на дружеството от едно физическо лице и адвокатска кантора. В началото на юни 2000 г. дружеството получава разрешение за извършване на международни операции. Издават му се 1000 оригинални акции, с които се правят сделки.

Според прокуратурата за 8 г. с помощта на счетоводители и други подставени лица - куриери, Галеви успели да изперат над 35,5 млн. лева.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP