Мистична сила в Пиринско! Вековен дъб край симитлийското село Ракитна лекува болни

28 Юли 2019 | 13:24
1 коментара
Любопитно

Прегръщането му трябва да е поне минута

Мистична сила в Пиринско

Петвековно дърво изцелява кашлицата на деца

Мистичен дъб край симитлийското село Ракитна лекува болни!

Дървото, което е на 500-годишна възраст, помага най-много на деца, тъй като те са с най-чисти души, обясняват миряни. За поредна година десетки хора се събраха под дебелата му сянка, за да намерят решение за проблемите си.

Поверието гласи, че дъбът трябва да бъде прегърнат, да се остане така няколко минути и лечебната му сила се предава на тялото. Докоснали се до чудото разказват, че са изчезнали болежките им по ставите, а малчугани са забравили за кашлицата и течащия нос. Децата винаги минават първи, за да усетят най-силната енергия на ствола. За още по-голям ефект вярващите остават да пренощуват под короната на вековното дърво.

"Всеки човек, който се докосне до дървото, може да усети енергията му. То отървава душата от зли сили, а тялото - от болести. Най-голямо влияние има върху децата, защото те са с най-чисти души и бързо приемат положителната му енергия. Всеки, който вярва в чудеса, може да се докосне до дъба и да открие своето изцеление", разказват местни хора.

Традиционно на пристигналите при дъба хора беше раздаден курбан, а преди това казаните бяха осветени. Беше разпъната и дълга трапеза, на която вярващите седнаха да се почерпят.

През 2003 г. местните хора събират дарения и издигат параклиса "Св. Илия", който е съграден точно под дървото. В светата обител всяка година по това време на годината се извършва водосвет.

"Вековният дъб е голямата ни гордост. Вярно е, че може да лекува болни хора. Но край селото имаме и друга впечатляваща забележителност - 22-метров кръст, който ни пази от беди", коментира Стефан Костов, кмет на Ракитна.

Християнският символ бе вдигнат преди две години на връх Кръста над селището, като може да бъде видян отдалеч и със светлината си показва пътя към Гърция. Огромната конструкция бе поставена точно до паметника на върха, който е символ на свободата на Симитли и всяка година на 3 март събира стотици родолюбци, които се покланят пред паметта на своите освободители.

Добавени коментари

Ха Ха публикува:
28 Юли 2019 | 23:54
Този няма да го излекува....

Добавете Вашия коментар

TOP