Мистерия! Месец след оставката на депутатка от "Воля" никой не влиза на мястото й в парламента

24 Октомври 2017 | 22:59
0 коментара
Политика

Почти месец парламентарната група на „Воля” е в редуциран състав. Причината е, че след оттеглянето на депутатката Нина Миткова, която подаде оставка на 28 септември, на нейно място все още не е влязъл заместник, пише "Флагман".

Миткова бе депутат от 16-и изборен район – Пловдив. Макар че оставката й предизвика недоумение заради неяснотата на мотивите й, тя бе гласувана от Народното събрание на 29 септември. На 3 октомври дойде решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което следващата в пловдивската листа - Елена Аксиева, бе обявена за депутат. За да влезе в сила решението обаче, Аксиева трябва да положи клетва пред Народното събрание.

Любопитното е, че до момента това все още не се е случило. Ако Елена Аксиева не иска да е депутат, тя би трябвало да изпрати официално уведомление, но за това няма информация нито в ЦИК, нито в парламента.

Припомняме, че Аксиева веднъж вече отказа да е депутат. Тя бе избрана като водач на листата в другия Пловдивски изборен район – 17-и, но се отказа веднага след парламентарните избори на 26 март. Вероятна причина бе напредналата й бременност според пловдивски медии. На нейно място тогава влезе Дора Христова. Можеше да се очаква, че щом преди няколко месеца Аксиева е предпочела да не става депутат, сега отново да реши същото.

Три седмици след решението на ЦИК обаче тя все още не го е обявила. По неофициална информация на изданието причината е, че този  път младата дама е решила да се възползва от възможността да стане народен представител. Източник от партията на Марешки коментира, че Елена Аксиева имала „тривиална причина” да не положи клетва. Освен това тя не била притисната от задължителни срокове. Т.е. групата на „Воля” теоретично може да продължи да е в намален състав от 11 вместо полагаемите 12 депутати дори до края на 44-ото Народно събрание. В близките дни обаче се очаква да има развитие по случая и най-накрая Аксиева да се закълне в парламента. Ако това все пак не се случи, готовност да го направи има следващият в листата – Стефан Августинов, който и без това е с активна роля като говорител на партията в Народното събрание.

Според пловдивския сайт „Марица” Елена Аксиева е на 30 години, бизнес дама. Съпруга е на един от собствениците на охранителна фирма ДАИКС – Атанас Пешев, и е дъщеря на Стефан Аксиев, който е работил дълги години в полицията.

 

Добавете Вашия коментар

TOP