Мислите си, че ледът е полезен при болка!

12 септември 2017 | 09:09
0 коментара
Мислите си, че ледът е полезен при болка!

Все повече хора се занимават активно със спорт – някои професионално, а други любителски. И естествено, колкото повече време отделяме на това занимание, толкова вероятността от травми се увеличава, пише Obekti.bg.

Един от най-разпространените методи за бързо справяне с болките в мускулите е ледът. В професионалния спорт, а и не само, той се използва за подобряване на временната кондиция на контузените атлети. Студът облекчава временно болката в пренапрегнатите мускули и позволява на професионалистите да се върнат в играта въпреки травмата.

Публикация в списанието „Спортс медсин” обаче подчертава, че така медиците и треньорите могат да донесат повече вреда, отколкото полза.  Изследователи от Университета в Ълстър и Университета в Лаймрик, Ирландия, са проучили над 30 по-ранни изследвания за въздействието на леда върху мускулните болки.

При по-голяма част от спортните дисциплини (например футбол и баскетбол) играчите използват леда като средство за облекчение по време на почивката.

И това е интересно: Болките в гърба се побеждават с движение - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Учените обаче се обявиха категорично срещу тази практика. Крис Блийкли от Университета в Ълстър откри, че ледът забавя скоростта на преминаващия през нервите импулс. Освен това използването на лед при мускулни травми увеличава риска от нараняване, особено при атлети, които веднага се връщат в състезанието. Оказва се, че ледът значително намалява силата и гъвкавостта на мускулите и този ефект трае около 15 минути след прилагането му на болното място.

Проучванията показват, че много хора изгубват и способността за правилна координация на третирания крайник и понякога дори не могат да определят положението му в пространството.  Резултатът е по-лошо представяне в спорта.

Проучените атлети не можели да скачат, тичат и хвърлят така успешно, както обикновено, около 20 минути след прилагането на леда. Причината е именно в по-бавното протичане на нервните импулси между крайника и мозъка. Да не говорим за риска от пренапрягане на охладения мускул, който може да доведе до сериозни травми.   

„Ледът има много положителни страни. Той е евтин и е отличен метод за възпиране на болката”, убеден е Блийкли.  

Но да се разчита, че той може да те върне обратно в играта, е недопустимо. Когато съществува сериозен проблем, той изисква сериозно отношение и съответното лечение, а не необмислени действия, основаващи се на предразсъдъци и необмислени решения. В крайна сметка никоя победа не е по-важна от здравето. 
БЛИЦ


Добавете Вашия коментар!