Мисия "Надежда" продължава в село Ощава! Строителите остават и след Димитровден

26 Октомври 2017 | 09:19
4 коментара
Общество

Според народното поверие на Димитровден строителите се прибират по родните си места, но една малка бригада от град Кресна остава да работи.

Бригадата от Горна Брезница изгражда наново домът на Димитър Стоилов в село Ощава, изгоряла при големия пожар, избухнал на 24 август.

Димитър Стоилов заживя преди месец с надеждата, че отново ще има покрив над главата си благодарение на община Кресна, организирала дарителска кампания за възстановяване на изгорелите домове на жителите на село Ощава. Домът на 61-годишния именяк е един от деветте, изпепелени при пожара, тръгнал от Симитлийското село Мечкул и стигнал до Кресненското Влахи. 

Възстановяването на изгорелия до основи дом започна на 23 септември, за малко повече от месец бригадата на техническия ръководител Георги Дивилски успя да издигне първия жилищен етаж, остава им само покрива.

„На 30 септември отляхме бетонния пояс от 10 кубични метра бетон, но гредите дойдоха едва на 12 октомври, така от месец време сме работили в едва половината дни. До края на седмицата трябва да отлеем втория пояс, след което почваме покрива”, каза Дивилски.

Според него майсторите му са изкопали и увеличили размера на мазето, което ще се превърне във всекидневна. На втория етаж ще има три стаи и баня. Таванът над тях ще бъде надзидан, „вързан” с бетонен пояс, след което идва ред на покрива. Строителите вярват, че ще успеят да го довършат най-късно до края на следващия месец. След което остават вътрешните довършителни работи, които могат да се вършат и при лошо време. Бай Димитър се върти около строителите, помага с каквото може, и не може да се нарадва, че мечтите му се сбъдват. Да има отново покрив над главата си. За именния си ден той вади кутия с шоколадови бонбони и черпи строителите за празника с пожелание за „живи и здрави да сме всички”.

„Хората работят, нямат грешка, няма как да съм недоволен”, казва бай Димитър. Неговият дом ще бъде изграден наново, но в съседство има още две изгорели къщи. Дано и стопаните им дочакат радостта на днешния именяк. /БГНЕС

 

Добавени коментари

Gold публикува:
28 Юни 2020 | 18:59
Не вярвайте на всичко,което се пише.,коя фирма ще тръгне без пари да помага особено пък този педерас Дивилски!!!
Ivanovv публикува:
25 Юни 2020 | 13:42
Не препоръчвам фирмата.Работят с лоши материали и не спазват срок.
Ivanovv публикува:
25 Юни 2020 | 13:42
Не препоръчвам фирмата.Работят с лоши материали и не спазват срок.
Sunny публикува:
16 Април 2020 | 19:28
Firmata si pravi reklama , rabotqt neka4estveno

Добавете Вашия коментар

TOP