Миряни виха дълги хора и похапнаха курбан в чест на Свети Георги в Полето и Брежани

07 Май 2018 | 11:47
0 коментара
Култура

В село Полето вече няколко години почитат Свети Георги с курбан за здраве.

Отец Евгений отслужи литургия и благослови всички присъстващи,  дошли да почетат един от най-големите светии в православната църква.
 
Дълги трапези бяха наредени за гости, близки и приятели, дошли на празника в село Полето.  Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, депутатът Стефан Апостолов и председателят на ОбС- Симитли Владимир Христов дойдоха също, за да запалят свещица за здраве и да поздравят празнуващите.
 
Последният параклис, който освети Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, се намира в село Полето и носи името на Свети Георги Победоносец. Тържественият ритуал бе извършен в деня, когато Българската православна църква почита Свети Климент Охридски на 25 ноември 2017 година. Точно преди три години владиката направи и първа копка на новия божи дом в Полето.
 
Инициатор и главен ктитор на родолюбивото и боголюбиво начинание е местният жител Георги Григоров. Така той е изпълнил заръката на покойната петричка пророчица Ванга да има в Полето и храм с името на Св. Георги. А в градежа с доброволен труд и средства се включват много още негови земляци
 
Жителите на село Брежани също почетоха Св.Георги подобаващо.

Храмът е изграден на хълма над селището. Отец Яне направи водосвет в параклиса, където днес се бяха събрали десетки жители на селото. На мястото, където днес е светата обител, има открити белези от стара църква, а вярващи казват, че заглеждайки се в планинския масив, се откроява ясно фигурата на кон и змей, което подсказва, че Свети Георги бди над селото.

Вече няколко години община Симитли заедно с местните жители изграждат храма. За празника тази година жителите на Брежани с усиления си труд, успяха да го измажат и да приведат в по-добър вид.

След службата бе даден курбан за здраве. Около трапезите се събраха доста хора, които са помагали и продължават да помагат за богоугодното дело. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов заедно с кмета на селото Благой Стефанов също дойдоха днес да запалят свещ за здраве.

Добавете Вашия коментар

TOP