Миряни похапнаха курбан за здраве край скала с лика на Свети Илия в Брежани

20 Юли 2018 | 18:27
0 коментара
Общество
Десетки потомци  дойдоха днес в местността Присадна на село Брежани на Илинден.
Дълги трапези, разположени в живописното място, бяха опънати и наредени за всички жители и гости, дошли от цялата община. Няколко казана рибена супа, бяха приготвени и раздадени на всички гости, както и постен фасул. Те бяха осветени и раздадени за здраве. Тази година в храма, граден от няколко години от Йордан Серафимов, се събраха много хора, почитащи най- големия летен християнски празник.
 
Свещ за здраве дойдоха да запалят общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли- Владимир Христов и  кметове на съседните села.
 
Разказите сочат, че  на мястото е имало църква, а на скалните масиви наоколо излизат множество икони на светци. Местността Присадна в село Брежани е едно от най-интересните и духовно заредени места в община Симитли. Върху масивна скала се вижда ликът на Свети Илия.
 
В подножието на местността има и малко аязмо със сладка вода, за която хората казват, че е лековита. Жива музика и много веселба оживиха мястото, а десетките палатки,  импровизирани подслони пред параклиса доведоха много хора, които ще останат да пренощуват на мястото.

Добавете Вашия коментар

TOP