Миряни почетоха Голяма Богородица в Симитли, Полето, Брежани и Мечкул

16 Август 2019 | 10:10
0 коментара
Култура

Много миряни дариха за курбана на Голяма Богородица, още повече се събраха по свети места в симитлийско, белязани с параклиси, наречени на Майка Богородица.

Благочестиви миряни оживиха поляните в Пирин, край село Мечкул; много се събраха при параклиса Успение на Пресвета Богородица в Брежани; в Полето местни и гости се събраха точно в наалото на селото при параклиса Света Богородица. Курбан за здраве има всяка година и на църквата Св. Архангел Михаил в Горно Ораново.

Кметът на общината Апостол Апостолов с главния секретар на администрацията Гергана Гиздова и председателя на ОбС Владимир Христов, депутата Стефан Апостолов минаха по светите места в симитлийска община, запалиха свещица за здраве, поздравиха се за празника с миряните, събрали се на Богородичния курбан в Горно Ораново, Полето, Брежани и Мечкул.

В някога многолюдното  Горно Ораново в църквата Свети Архангел Михаил има тържествени водосвети на 3 празника през годината – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден.

В село Полето в почти всяка къща има курбан. За това традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса. Всички семейства се събират на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

В село Брежани на Голяма Богородица е един от най-големите празници. Там, в Горната махала, има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква.Вече над 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията Майка.

Добавете Вашия коментар

TOP