Миряни изписват имената си върху 1300-годишния чинар край храма на Преподобна Стойна

22 Септември 2021 | 10:51
1 коментара
Любопитно

Стефан, Изабела, Махмуд, Женя, Пламен, Стоян, Марио, Любен, Константина, Недялка, Пешо, Красимир, Габриела, Симона. И още. И още. Какво е общото между тези толкова много имена? Всички те са изчегъртани върху кората на 1300-годишното дърво от вида „Източен чинар”. То се намира в двора на църквата „Свети Георги”, която е известна с лечебната си и чудодейна сила. В този храм е живяла прочутата Преподобна Стойна, която не само за местните хора е светица, която и днес им дава надежда.

Огромен наплив от миряни има през уикенда. Всяка събота и неделя тук спират десетки коли и автобуси с посетители. Проблемът е, че някои от тях много държат да напишат имената си върху вековния чинар с надеждата, че това ще им помогне. Правят се, че не забелязват табелата, която гласи: Моля, не драскайте дървото! Кората му не е чудотворна!

И въпреки това следите от тези набези са видими – пише се с молив, химикал или флумастер, кой каквото има подръка – драскат и младежи, и възрастни хора. Някои дори са дълбали с нож кората на чинара. По този начин отварят рани в дървото, а през направените отвори влизат микроорганизми, които причиняват загниване на дървото, оцеляло в продължение на 1300 години.  „Няма как да сложим пазач, който да е до дървото непрекъснато. Всичко е въпрос на култура, възпитание и съзнание. По-добре да прегърнат дървото, за да ги зареди с позитивна енергия, а не да го дълбаят и убиват”, категорични са служители на храма.  Ще оцелее ли и занапред този вековен чинар? От нас зависи! /илинден прес/

Добавени коментари

Gan40 публикува:
22 Септември 2021 | 11:58
Отчаянието кара хората да правят такива ЩУРОТИИ, а преподобна Стойна, в момента НЕ МОЖЕ НА НЕЯ ДА СИ ПОМОГНЕ, КАМО ЛИ НА ДРУГ. Заблудата на хората е ОГРОМНА, не се молят на БОГ, а търсят всякакви посредници, в лицето на картини/икони, светци, светии, дървета, железа и всякакви"магически и чудотворни" ИЗМИШЛЬОТИНИ!

Добавете Вашия коментар

TOP