Минка Салагьорова, зам.-кмет на Община Петрич: Проливните дъждове доведоха до залети селскостопански земи, заради скъсани диги и аварии на съоръжения

12 Март 2016 | 14:09
0 коментара
Общество
Минка Салагьорова, зам.-кмет на Община Петрич: Проливните дъждове доведоха до залети селскостопански земи, заради скъсани диги и аварии на съоръжения

Проливните дъждове доведоха до залети селскостопански земи, заради скъсани диги и аварии на съоръжения. Това каза за Pirinsko.com заместник-кметът по строителството към Община Петрич.

По думите й, по отношение на селата имат получени сигнали от кметовете, че е възможно да се появят проблеми и за това са предприели превантивни мерки.

„Където сме предупредени, че са налице предпоставки за наводнения сме предприели и редица мерки като например предварително почистване, осигурили сме техника на място, правят се диги. Да се надяваме, че няма да се случат по-сериозни неща. Най-големия проблем който се появи бе свързан със скъсването на дига, която всъщност играе ролята на стена на микроязовир между селата Кавракирово и Михнево. При тези две села се намира водоем, който е собственост на „Напоителни системи“ – ЕАД, а в съседство с този водоем се намира канал който е собственост на Министерството на земеделието и храните. Заради аварията на двете съоръжения едновременно – канала и скъсването на дигата на този микроязовир бяха залети земеделски земи. Има доста нанесени щети над селскостопанските имоти и в тази връзка се проведе срещата на място между заинтересованите организации, в това число Община Петрич, Пожарна служба, „Напоителни системи“, Басейнова дирекция, също така и представител на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, обясни заместник-кметът.

Минка Салагьорова добави, че срещата е завършила с изготвянето на констативен протокол в който са били дадени предписания да бъде възстановена язовирната стена и съоръжението да може да експлоатира, да е безопасен от една страна, от друга страна от общината са поели ангажимент да подпомогнем исканията на „Напоителни системи“, за да получат средства за това възстановяване, които искания ще бъдат поставени пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Добавете Вашия коментар

TOP