Минка Салагьорова, зам.-кмет на Община Петрич: Предвиждаме изграждането на системи за дезинфекция на питейна вода в 12 села в общината

31 Януари 2016 | 17:59
0 коментара
Общество
Минка Салагьорова, зам.-кмет на Община Петрич: Предвиждаме изграждането на системи за дезинфекция на питейна вода в 12 села в общината

Предвиждаме изграждането на системи за мониторинг и дезинфекция на питейна вода в 12 села в общината. Това каза в интервю за Фокус Минка Салагьорова, зам. – кмет по строителството в Община Петрич.

По думите й, това са селата Долна Крушица, Долна Рибница, Драгуш, Долене, Кладенци, Кавракирово, Мендово, Кукурахцево, Баскалци, Крънджилица, Иваново и Волно.

„В тях водопроводната система се експлоатира от общината и това е наша отговорност. До настоящия момент всяка година в тези 12 села е било установявано лошо качество на питейната вода и ежегодно са били плащани актове“, уточни заместник – кметът.

Минка Салагьорова добави още, че се предвижда благоустрояване и борсата в Кърналово, а също така са заделили средства за реконструкция на пътя до Рупите. Той трябва да се разшири, да се преасфалтира, но също така трябва да се реши проблемът с отбивката за този път, защото там се получава конфликтна точка. По отношение на пътища, водопроводи и улична мрежа в малките населените места възможност за решаване на конкретните проблеми ще се открие юни месец тази година, когато по програмата за „Развитие на селските райони“ ще се отвори мярката за общините".

По думите й, в тази връзка от общинска администрация се стараят да са в пълна проектна готовност.

„След като се приеме бюджетът и се конкретизира финансовия ресурс ще обявим процедура за възлагането на обществена поръчка за изготвяне на работни проекти за пътища, водопроводни мрежи и улици в населените места. Естествено като се съобразим с предложенията на кметовете на тези села. Също така се подготвяме за кандидатстване по програмата за Трансгранично сътрудничество с Гърция и по двете оси. В първата ос подготвяме проекти и по трите направления – околна среда, природно и културно наследство и биоразнообразие“, уточни Салагьорова.

Тя допълни, че в процес на приключване са няколко проекта, сред които финансираните от ПУДООС „Водоснабдяване Кърналово“ и „Канализация Кулата“.

„Тези обекти са завършени, но се появяват проблеми с причини предишни етапи на строителството, които трябва да се отстранят, за да може да ги въведем в експлоатация. Например такъв беше случаят с водоснабдяването в Кърналово където трябва да се почистят сондажите, да се добавят помощни помпи, така че системата да заработи ефективно“, каза още заместник – кметът и посочи, че се подготвя и проект за изграждане на компостираща инсталация с който ще кандидатстват по програма „Околна среда“.

Добавете Вашия коментар

TOP