Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка

14 Май 2019 | 09:36
0 коментара
Политика

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. 

Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов. 

 

Припомняме, че преди пет дни след едночав разпит в  Специализираната прокуратурата Румен Порожанов заяви, че е декларирал готовност пред премиера Борисов да подаде оставка, ако той му я поиска.

Порожанов бе разпитван  във връзка с разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства, когато той е оглавявал Държавен фонд "Земеделие".

"В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка. По отношение на проверките - всяко едно нещо, аз нямам никакви притеснения от гледна точка на това какво е правено", заяви той. Порожанов подчерта, че не се чувства отговорен за скандала, който в момента се вихри и около Миню Стайков, и около къщите за гости.

 

Ден по-късно КПКОНПИ излезе със становище, че в имотната декларрация на Порожанов  има несъотвествие. От анализа на изходния код на декларацията на Порожанов става ясно, че тя съдържа данни, че имотите и нивите му и на съпругата му са декларирани във вътрешната база данни на КПКОНПИ, но впоследствие информацията е заличена.

 

КПКОНПИ даде срок на Пооржаноов да приведе в съотвествие декларацията си.

До момента КПКОНПИ не е отстранила заличаването на данните въпреки уверенията на министъра, че е поискал да бъде публикувано цялата информация за имотите, придобити и продадени от съпругата му през 2017 година.

 

Скандалит се върти около имоти на съпругата на Порожанов, който той опитал да прикрие. През 2017 г. Веска Порожанова (съпруга на земеделския министър - бел. ред.) е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан". От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя, отбелязва в. "Сега".

От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от Земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви.

В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година.

Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

От Земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на Антикорупционната комисия.

 

 

Очаквайте подробности

Добавете Вашия коментар

TOP