Министър Вълчев: Нулева учебна година? Нулева вероятност!

14 Ноември 2020 | 12:46
0 коментара
Общество

Нулева е вероятността за нулева година, удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е последен вариант. Това заяви по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му има резерв през лятото, но все още не обсъждан вариант учениците да учат и юли.

Според Вълчев тази година учителите имат и повече време, тъй като няма да има загуби поради грипни ваканции или екскурзии. Не се обсъждало и удължаване на коледната ваканцията, подчерта министърът.

15 170 деца и 2401 педагози пък са поставени под карантина. „Тревожни са общите числа, това, което се случва в образователната функция, е резултат от общата ситуацията. При децата и учениците стойностите са 10-15 пъти по-високи”, коментира Вълчев.

В момента около 45% от школата са превключили към дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% (137 училища) учат дистанционно след разрешение на просветният министър. Нито едно от школата не е онлайн в резултат на заповедта на здравния министър, според която при 15% ученици със симптоми школата в червената зона могат да минат онлайн.

„Този вариант е по-добър от общото решение на здравния министър за цялостно затваряне, тъй като има 1300 училища, в които няма нито един случай на коронавирус”, посочи Вълчев. Той даде за пример училището Лозен, което е искало да учи присъствено, защото няма нито един случай.

Според просветния министър до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение. „Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно.

За 3 седмици няма да изчезне вирусът, ако направим пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици”, коментира той.

При децата от начален етап било най-наложително да учат в класните стаи, тъй като те не трябва да се застояват продължително пред екраните вкъщи, а и с тях трябва да бъде родител.

Добавете Вашия коментар

TOP