Министър-председателят Бойко Борисов очаква от ЕК да разреши директна тръба за газ от Русия

19 Юли 2017 | 16:36
0 коментара
Общество

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция, съобщава БГНЕС.

„Казах им /на Европейски съвет - бел.ред./, че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза премиерът Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина.

Министър-председателят подробно запозна посланиците ни с енергийната политика на България и газовия хъб "Балкан", както и източниците за неговото напълване.

„Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че в момента, в който приключи „Турски поток“ и там тръгне газ, природният газ за България ще спре. Тогава България става само клиент и за 5-6 милиарда инвестиции в газопреносната система какво да ги правим? Затова отговорът е и съм безкрайно благодарен на ЕК, че тя възприе, че ние трябва да запазим стратегическото си място, спазвайки обаче всички европейски правила, а те са спазват за европейския газов хъб „Балкан“, за транзит на газ... Клиентите ще дойдат и ще купуват на Каварна и тогава ние ще сме транзитьори и ще си взимаме транзитните такси и сме в играта. Това е моята политика, която следвам неотлъчно иначе България ще остане само клиент“, каза премиерът Борисов, разяснявайки енергийната стратегия на България.

Добавете Вашия коментар

TOP