Министър посече Радан: Той ме обиди персонално, като заяви, че правителството само харчи пари, а не прави реформи!

02 Септември 2016 | 06:27
0 коментара
Политика
Министър посече Радан: Той ме обиди персонално, като заяви, че правителството само харчи пари, а не прави реформи!

Двойнствената позиция на Радан Кънев все по-често всява раздор в Реформаторския блок. Шефът на бутиковото ДСБ се изявява едновременно като опозиционер и като управленец. Позицията му бежанците вкара нова интрига в дясното пространство. По този повод потърсихме мнението на лидера на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. Ето какво отговори той на въпросите на Ивайло Крачунов от агенция БЛИЦ.- Г-н Лукарски, как ще коментирате интригите, в които Радан Кънев се опитва да вкарва Реформаторския блок с абсурдната декларация срещу правителството по темата за бежанците?
- Първо искам да уточня, че аз като част от правителството подкрепям неговата позиция и смятам, че е единствено правилната с оглед тежката ситуация с бежанците.

Що се отнася до това, което прави Радан - това си е негова позиция и негова опозиционна игра, за която са виновни колегите от Реформаторския блок в парламента, които му позволяват тези номера. 

Доколкото разбрах конкретно за декларацията срещу правителството, той е искал всички да я подпишат. Мнозинството от колегите от парламентарната група, които подкрепят правителството не са я подписали. Част от колегите, обаче му позволили да изчете въпросната позиция от трибуната на Народното събрание, след като са му го позволили, то проблемът си е техен. 

- Не сте ли много краен?
- След като се позволява позиции на Радан и шапа хора около него да бъдат казвани от името на Реформаторския блок, значи ние сме си за бой. Това е проблем на колегите, които не могат да се преборят с Радан. За съжаление се получава така, че лично негови позиции в някои случаи се превръщат в позиции на Блока, без да има единно решение за тях.

- Как си обяснявате сближаването на позициите на БСП и Радан Кънев по взривоопасната тема за бежанците?
- Това е абсолютно безотговорно и е изваждане на проблема извън контекста на конкретната ситуация.

Много е хубаво да искаме да имаме твърда позиция срещу Турция, но в конкретния момент това е недопустимо, като се има предвид, че България не граничи с Австрия, Германия или Чехия, а с Турция и трябва да се съобразяваме с това.

По тази причина смятам, че позицията на правителството по темата за бежанците е напълно резонна и аргументирана.

- Защо Радан Кънев си играе хем на управляващ, хем на опозиционер?
- Не е ново и не е изненада, че Радан е опозиция, не е ново и не е изненада, че неговите позиции съвпадат с тези на БСП и ДПС.

- Има ли опасност разнобоят в позициите на ДСБ, ДБГ и СДС да доведе до разцепление на Реформаторския блок преди президентските избори?
- Има такава опасност. Но в същото време повечето от колегите от парламентарната група се съобразяват с позициите на Радан Кънев. Докато те му позволяват той да прокарва неговите позиции като общи на Блока, той явно ще остане единен.

- Ще издигне ли СДС собствен кандидат за президент или ще подкрепи този на друга политическа сила?
- Не. СДС твърдо няма да издигне собствен кандидат за президент.

СДС ще подкрепи единна кандидатура на Реформаторския блок за държавен глава. 

- Кажете зад кого конкретно ще застане СДС?
- За разлика от колегите от ДСБ и ДБГ ние не смятаме, че трябва да застанем зад Трайчо Трайков. Смятаме, че Гроздан Караджов е по-подходящ за кандидат за президент.

Според нас кандидатът за президент от РБ не трябва да има подчертано опозиционно говорене, както смята Радан Кънев.

- Защо смятате така?
- По-голямата част от Блока, като изключим Радан и ДСБ, са на мнение, че трябва да поддържаме общата коалиция с ГЕРБ и правителството.

Не мога да разбера как част от колегите от Реформаторския блок са съгласни с констатацията на Радан Кънев, че правителството само харчи пари и не прави реформи.

- Днес премиерът Борисов заяви, че има ръст с 3% на икономиката. Ще продължи ли възходящата тенденция?
- Смятам, че в икономиката имаме успехи, които са извън ръста от над 3%. 

Успехи се постигнаха и в отбраната. Немислимо беше да се говори за нови самолети и фрегати преди министър Ненчев да стане министър.

Постижения има и в здравеопазването, където министър Петър Москов провежда една непопулярна реформа, която започна по времето на първия мандат на премиера Борисов.

Смятам, че Реформаторският блок може да се похвали с конкретни успехи в управлението. По тази причина не мога да се съглася с твърдението на Кънев, че правителството не провежда реформи, а само харчи пари. Това за мен е лична, персонална обида, която не е за първи път.

- Ще има ли нови инвестиционни проекти в българската икономика?
- Проектите, които са в процес на сертифициране са общо 22. Част от тях са на компаниите: "Био-агро ресурс плюс", "Ветрпом", Планекс Биакс", "Куестърс България", "Кроношпан България" и са на обща стойност 371.6 млн. лева, а осигурените нови работни места свързани с тях са 5328.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Добавете Вашия коментар

TOP