Министър Порожанов: Премиерът като щракне с пръст и си подавам оставката

17 Юли 2018 | 11:58
0 коментара
Политика

Стартира изплащането на обезщетенията за евтанизираните животни в две от населените места, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

 

Той обясни подробно как ще се изчислява колко ще бъде обезщетението за едно животно и от какво зависи сумата, която ще получи даден стопанин. Обезщетенията са напълно адекватни, категоричен е Порожанов.

 

"Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите”, обясни Порожанов.

 

„Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, допълни той.

 

„Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. И разбира се има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.”, уточни министър Порожанов.

Той призна, че има липса на комуникация със собствениците на убитите животни.

Българските животновъди ще дарят животни на тези хора от районите в Странджанско, съобщи министърът.

На въпрос как е влязла болестта в България, Порожанов отговори, че му е трудно да каже как може да е станало това, но поясни, че цялото струпване на хора през уикенда в заразените места носи риск, че болестта може да бъде разнесена.

„Оставките в правителството не е някаква тема", заяви той. „Премиерът като щракне с пръст, ще си я подадем. Аз съм в кабинета, за да работя“, каза още министър Порожанов.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP