Министър Петя Аврамова открива работна среща в Банско за оперирането на тол системите в Европа

26 Септември 2018 | 18:05
0 коментара
Общество

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще открие в град Банско на 27 септември работна среща за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа.

Поканените за участие в нея пътни експерти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия ще представят опита си при управлението на тол системите.

Семинарът е организиран от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Световната банка. Финансовата институция консултира пътната администрация при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси от 2019 г.

В него ще участват председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, инж. Веселин Давидов – член на УС на АПИ, експерти от Световната банка, Европейската комисия и АПИ.

Организирането на работната среща е част от експертната и техническа помощ, която Световната банка предоставя на пътната агенция за успешното изпълнение на проекта „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка)“, както и за внедряването на тол таксуването в България.

Консултантите от банката подпомогнат администрацията при определяне на обхвата за таксуване с тол на пътната мрежа и размера на тарифите, както и структурирането на бъдещето Национално тол управление, което ще оперира системата от 1 януари 2019 г.

Добавете Вашия коментар

TOP