Министър Петя Аврамова и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов откриха ЛОТ 3.3 от АМ „Струма" между Кресна и Сандански /Снимки/

17 Декември 2018 | 12:32
1 коментара
Бизнес

С тържествен водосвет, министър Петя Аврамова и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов откриха ЛОТ 3.3 от АМ „Струма".

Водосветът бе направен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. 

На откриването трябваше да присъства македонският премиер Зоран Заев, но от македонското правителство съобщиха, че той няма да дойде заради смъртта на кмета на Охрид. Българският премиер също не присъства.

На откриването от българска страна бяха министрите на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, народни представители, кметове и др. 

На церемонията по откриването присъстваха и местни жители от региона, които с плакати в ръце "Благодарим Ви г-н министър председател, че ни направихте Европейци" приветстваха пускането на отсечката.

Общата дължина на трасето е 23,6 км, със стандартния магистрален габарит А29.

Участъка включва три пътни възела –(при гр. Кресна, при с. Струмяни и при гр. Сандански), 25 големи съоръжения, четири площадки за отдих, няколко пресичания на местни и селскостопански пътища, както и множество пресичания на инженерни мрежи и комуникации. Изградени са 9 бр. мостови съоръжения с обща дължина от около 980 м, бетонови и стоманобетонови подпорни стени, надлези и подлези.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Стойността на договора е 280 947 614,4 лв. с ДДС. Строителният надзор е на „Пътинвестинженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 3 597 793,54 лв. с ДДС.

Общата дължина на АМ „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Автомагистралата е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Със средства от ОП „Транспорт“ 2017-2013 г. са изградени общо 69 км от АМ „Струма“ в отсечките Долна Диканя - Дупница /16,78 км/, Дупница - Благоевград /37,48 км/ и Сандански - Кулата /14,7 км/. С финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. продължава строителството и на останалата част от трасето. Готов е лот 3.3 Кресна - Сандански /23,6 км/ и се изгражда лот 3.1 Благоевград - Крупник /12,6 км/.

В края на август т. г. стартираха обществените поръчки за проектирането и строителство на платното за София на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, което е с дължина 23,6 км, а в заключителен етап е процедурата за изпълнител на тунел „Железница“.

Проекта е част от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Общата стойност на проекта 234 123 012 лв. без ДДС.

Добавени коментари

Факт публикува:
17 Декември 2018 | 12:54
Tоя участък или ще е най-здрав, или ще се разпадне пръв! Досега освен Него друг не е рязал лента....

Добавете Вашия коментар

TOP