Министър Павлова: Благодаря, България! Мисията „председателство“ беше изпълнена успешно

27 Юни 2018 | 22:16
0 коментара
Политика

„Като миг отминаха тези 180-те дни, в които България имаше честта да председателства Съвета на ЕС. През тези 6 месеца вложихме усилия, енергия, емоция, много желание във вземането на справедливи и често нелеки решения в името на единството и на по-добър Европейски съюз“.

С тези думи министър Лиляна Павлова се обърна към гостите на официалното закриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в Зала 1 на НДК. Приветствие към гостите поднесоха също министърът на културата Боил Банов и държавният секретар във Федералното министерство на вътрешните работи на Австрия Каролине Едщадлер.

 

За заключителния концерт тази вечер в Дома на Българското председателство пристигнаха министри, народни представители, дипломати, представители на вероизповеданията и много съпричастни българи с националната и европейска кауза.

 

„С концерта под звуците на известния австрийски композитор Густав Малер и под ръководството на гениалния маестро Емил Табаков с участието на над 400 български и австрийски изпълнители на така наречената „Симфония на хилядата“, тази вечер символично предаваме Българското председателството на Австрия“, посочи министър Павлова. Тя заяви, че днес, с гордост и самочувствие можем да кажем, че вложихме много старание, много емоции и всеки един час, всеки един ден и всяка една минута труд си заслужаваше.

 

„Заслужаваше си, защото заедно с вас градим тази Европа, която искаме утре да бъде един по-сигурен, по-спокоен и по-надежден дом за нашите деца“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че в продължение на 6 месеца българската реч звучеше тук, в България, в София, в дома на Българското председателство. „Звучеше и в Брюксел. Българската реч е нашият капитал, с който се гордеем. С българската азбука допринасяме за културното многообразие на Европа“, добави министър Павлова. 

 

Тя посочи, че повече от 35 хиляди делегати посетиха страната ни и успяха да усетят нашата култура, история и традиции. „Вярвам, че успяхме да ги посрещнем с гостоприемство и топлина, каквато българите притежаваме. Благодаря още веднъж с цялото си сърце на всеки един от вас, който допринесе за успеха на Българското председателство. Днес можем да кажем – мисията ни беше изпълнена успешно! Благодаря, България! Пожелавам успех на Австрия! Ще продължаваме да работим заедно“, добави министър Павлова. Тя каза още, че именно символиката на днешния българо-австрийски концерт показва, че ние сме готови да работим задружно, в партньорство, в сътрудничество, в единение, към което се стремим. „Единение, от което повече от всякога се нуждае Европа. Успех Австрия“, завърши приветствието си министър Павлова преди изпълнението на една от най-великите симфонии на всички времена – Симфония №8 на Густав Малер.

 

На сцената в НДК тя бе изпълнена от Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Международното присъствие в събитието дойде с 8-те солисти от Австрия.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP