Министър Николай Нанков в Благоевград: Ако се наложи ще изместим трасето на АМ „Струма“ заради археологическите открития край Покровник

29 Април 2018 | 22:13
0 коментара
Общество

Ако се наложи ще изместим трасето на АМ „Струма“ заради археологическите открития край Покровник. Това обяви пред журналисти в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе в града за втория кръг от Националния шампионат на България „Планинско изкачване Благоевград“.

Той заяви, че от миналата седмица е сформирана експертна група към Министерството на културата, която предстои да вземе решение по казуса с разкопките по трасето на АМ „Струма“ край Благоевград. Министър Нанков отбеляза, че в никакъв случай не се иска да бъдат сблъскани двата интереса – бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на цените находки от античният римски град.

„Затова сме осигурили финансов ресурс в размер на малко над 8 млн. лева за разкопките по цялото протежение на автомагистрала „Струма“ в участъците Лот 3.1 и Лот 3.3“, каза още Нанков.

Той коментира, че след като експертите се произнесат по темата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово да осигури финансов ресурс, независимо от решението – дали ще бъде консервация, дали ще бъде социализация, дали ще бъде изместване на трасето на магистралата.

Министър Нанков предупреди, че ако се стигне до изместване на трасето, изграждането на АМ „Струма“ край Благоевград ще се забави с около 2 години.

„Процедурата ще бъде дълга и ще се забавим, тъй като ще трябва да минем през нови имоти, които нямат парцеларен план и отчуждаване. Това обаче няма да е фатално, тъй като ще се забавим с около 2 години, тоест до 2023 ще бъде готов и този ЛОТ 3.1. Ще се забавим във времето, ще направим новите процедури, което ще ни коства голям финансов ресурс, но не можем да пренебрегваме историята, заради няколко милиона лева допълнително за бъдещото изместване“, подчерта министър Нанков.

Според регионалният министър няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология. По думите на министър Нанков решението по казуса би трябвало да стане ясно през следващата седмица. В Благоевград регионалният министър коментира и други важни теми, сред които консолидацията на ВиК асоциациите, състоянието на републиканската пътна мрежа и бъдещето на ГКПП „Клепало“, който се очаква да бъде отворен през 2020 година. Обсъдена бе и темата за въвеждането на тол системата.

По този повод той заяви, че от 1 януари 2019 година ще има електронни винетки, а от април – май същата година – тол система, тоест тол такси за тежкотоварните автомобили. Той отбеляза, че в момента Световната банка прави анализ за тарифирането, ще предложи ѝ модела за бъдещото ценообразуване и избора на пътища.

„Моето убеждение и това, което съм постигнал с тях  като договореност е да изградим инфраструктурата на тол системата върху 82 – 83 % от пътната републиканска инфраструктура, което е малко над 16 хил. км, така, както е по задание. Таксуването и реалното генериране на ресурси ще важи там, където има добри пътища, тоест това са около 11 хил. км, което е 55 – 60 % от републиканските пътища“, каза още министър Нанков.

Добавете Вашия коментар

TOP