Министър Николай Нанков: Днес поставяме началото на завършването на АМ „Струма“

31 Август 2017 | 18:37
0 коментара
Политика

През август 2019 г. ще имаме още близо 13 км магистрала от Благоевград до Крупник, увери регионалният министър

 

Поставяме началото на строителството на финалните етапи от реализирането на АМ „Струма“. Проектът е важен не само за Благоевградска област и Югозападна България, а и за цялата ни страна, като национален, европейски, транснационален приоритет. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски направи първа копка за строителството на лот 3.1 от АМ „Струма“ между Благоевград у Крупник. На събитието присъства и Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ – председателят инж. Дончо Атанасов и членовете инж. Светослав Глосов и инж. Веселин Давидов.

Отсечката е с дължина 12,6 км.  В нея е предвидено да се изградят два големи пътни възела – Благоевград юг и при Симитли, както и над 20 инженерни съоръжения, включително големи мостове над Струма и реките Логодашка и Суха, обясни министър Нанков.  „Убеден съм, че с добри темпове и организация и работа строителите ще се справят не само в срок, но и блестящо със своите ангажименти и ще сме свидетели през  август 2019 г. на готова и изградена отсечка от АМ „Струма“,  каза Нанков.

Той пожела  успешна работа на строителите и фирмата от надзора, като отбеляза и че предстои доста работа по приключване на археологическите проучвания по трасето на лот- а.  Министърът изказа и своята благодарност към Агенция „Пътна инфраструктура“ за огромния обем работа преди същинското строителство. „Въпреки известното забавяне успяхме да издадем строителните разрешения и да работим по графиците, за да имаме след две години 12,6 км нова магистрала“, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“. Лот 3.1 се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Предвидено е и изграждането на „Интелигентни транспортни системи“ със станции за засичане и управление на трафика, видео наблюдение и метеорологични станции.

            Изпълнител на лот 3.1 е ДЗЗД „АМ СТРУМА 3.1“. Стойността на договора е 139 021 499.92 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1“. Техният договор е за 1 695 249.00 лв. без ДДС.

Добавете Вашия коментар

TOP