Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически

26 Януари 2018 | 15:35
0 коментара
Политика

Протестите срещу втори лифт в Банско са политически – голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Законността е следната – изменението на плана на Национален парк „Пирин“ дава възможност да се правят инвестиционни намерения и нищо друго. Това е режим и до тук е спазен законът. Следва да бъде направен специализиран устройствен план, който да подлежи на екологична оценка и оценка на съответствието и, ако има инвестиционни намерения, те подлежат на Закона за въздействие върху околната среда. Тоест цялата последователност на законодателството в рамките на околната среда трябва да бъде спазено, на този етап единственото, което е променено е режимът“, обясни министър Димов.

Според него протестът срещу втория лифт в Банско е политически.

„Той от самото начало беше политически. В нито един момент не е бил друг. Голяма част от хората, които протестират вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират, защото нека да сме наясно – не става въпрос за 48% строителство, става въпрос за 2%, които и в момента са зона за спорт и в които може да се прави спортна инфраструктура. Така че това са 2%, а самият лифт ще бъде нищожен процент от тези 2. Изобщо не можем да говорим в тази посока“, посочи още министър Димов.

„Лидерите на тези протести на практика са политически партии, които не успяха да влязат в парламента и кандидати за народни представители, които получаваха по 20-30 гласа, но които през всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват тези и решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия, не само през плановете за управление, но и през Закона за горите например“, отбеляза още той.

Добавете Вашия коментар

TOP