Министър Нанков обяви цената на уикенд винетките

13 Юли 2018 | 12:52
0 коментара
Политика

Предложението ни е въвеждане на уикенд винетка с времетраене от 12.00 часа в петък до 23.59 в неделя.

Това каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков във връзка с внесени от ГЕРБ промени в Закона за пътищата, предава агенция „Фокус“.

„Това ще бъде уточнено след обществено обсъждане, след приемане на конкретни текстове в Наредбата, тоест след приемане на закона. В закона няма регламентирани текстове за въвеждането на уикенд винетка“, обясни той.

„Законопроектът цели бързото и скоропостижно въвеждане на тол системата в нормативен и институционален план“, обяви Николай Нанков. 

„За новата винетка като цена, както и за тол таксата ще имаме първоначални предложения до края на юли от Световната банка“, обясни регионалният министър.

„Уикенд винетката трябва да бъде по-евтина от седмичната винетка, която в момента е 15 лева“, заяви Николай Нанков.

„Целта е да облекчим тези, които използват личните си автомобили няколко пъти в годината за почивки, уикенди“, уточни министърът. „Електронната винетка ще влезе в сила от януари 2019 година. Тази година е последната, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на автомобилите“, изтъкна той.

„На база на законопроекта ще бъде създадена необходимата администрация в АПИ, която ще се занимава с тол системата и всички други детайли по бъдещата система“, поясни Нанков.

„От другата година тол системата ще започне да генерира и доходи. Поели сме го като ангажимент“, каза още той.

Добавете Вашия коментар

TOP