Министър Лиляна Павлова: Варианта за цялостното изнасяне на ЛОТ 3.2 на автомагистрала „Струма“ на изток би бил двойно по-скъп

05 Декември 2016 | 14:36
2 коментара
Общество
Министър Лиляна Павлова: Варианта за цялостното изнасяне на ЛОТ 3.2 на автомагистрала  Струма  на изток би бил двойно по-скъп

 Варианта за цялостното изнасяне на ЛОТ 3.2 на автомагистрала „Струма“ на изток би бил много, та дори и двойно по-скъп от варианта  за разделено преминаване чрез използване на съществуващия път като еднопосочен двулентов път в посока от Благоевград към Кулата и използване, и изграждане на ново трасе – източен обход през Стара Кресна – от Кресна до Симитли по ново трасе, отново двулентов път в по-високата част на дефилето при денивелация от 650 метра над съществуващия път.

Това каза в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на представяне и обществено обсъждане на резултатите от проведено регионално и национално изследване на нагласите и очакванията на обществото по отношение на доизграждането на инфраструктурата на страната, в частност строителството на Лот 3.2 на магистрала „Струма“ в участъка през Кресненското дефиле, предвиден за финансиране със средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 година.

Павлова обясни, че едно е да се рехабилитира сегашния и да се доразшири където може или да се изправят завоите на вече съществуващ път и да се изградят две ленти в източния вариант, но съвсем друго е да се направи цяла магистрала източно в трасето.

„Това ще удвои финансирането, което далеч ще надмине възможностите и далече ще надмине налични разполагаем ресурс. Не съм сигурна също дали от екологична гледна точка този вариант е приемлив, защото данните показват, че така или иначе Кресненското дефиле не е само съществуващия път, който имаме долу, но и във високото има защитени местообитания, защитени видове“, каза още министър Павлова.

Тя добави, че ако тръгнат да правят магистрала високо горе в източния вариант много повече флора, фауна и хабитати биха били застрашени. Във връзка с нагласите на еколозите  за проекта министър Павлова обясни, че в резултат от проучването не е бил видяно притеснение в гражданите от екологични проблеми, което показва, че хората преди всичко се притесняват за човешкия живот.

„От друга страна ние сме длъжни и сме отговорни  към това да не изоставим нито едно от изкискванията и ангажиментите  за околната ни среда, защото за да получим европейско финансиране така или иначе трябва да сме ги спазили. Миналата седмица проведохме поредния широк междуведомствен и междуинституционален комитет за управлението и наблюдението на този проект през Кресненското дефиле. В него участват множество Неправителствени и екологични организации. За мен е удовлетворяващо, че ние имаме до голяма степен консенсус с изключение на 1 – 2 екологични организации“, коментира регионалният министър.

Лиляна Павлова изрази надежда, че няма да се допусне тези 1 – 2 екологични организации да стопират проекта и каза, че за съжаление дори към момента все още има организации, които ежедневно пращат жалби до Европейския съюз във връзка с изграждането на участъка. Извън темата за автомагистрала „Струма“ регионалният министър Лиляна Павлова коментира и актуалната политическа ситуация, като посочи, че за момента не е ясно дали ПП ГЕРБ би подкрепила кабинет, съставен от реформаторите, тъй като предстои да бъде взето решение от изпълнителната комисия на партията.

Министър Лиляна Павлова: Варианта за цялостното изнасяне на ЛОТ 3.2 на автомагистрала  Струма  на изток би бил двойно по-скъп

Добавени коментари

Еленово публикува:
05 Декември 2016 | 20:06
Кмете не се показвай повече с тия падаш с голяма скорост....
23 публикува:
05 Декември 2016 | 16:00
Само изпосници на снимката, какво разбират те от строителство на магистрали. А тази с двойната гуша Л.ПЛ, ако обича да не се появява вече, че плаши мало и голямо.

Добавете Вашия коментар

TOP