Министър Каракачанов в първия работен ден на международната конференция „Тероризмът и електронните медии“

27 Септември 2017 | 22:39
0 коментара
Политика

България като страна-членка на НАТО и Европейския съюз активно участва в общите усилия за справянето с безпрецедентните предизвикателства на новата, фундаментално променена, все по-динамична стратегическа среда на сигурност. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в първия работен ден на международната конференция „Тероризмът и електронните медии“, която се провежда в София, съобщиха от МО.

„Тероризмът продължава да бъде една от основните заплахи за сигурността не само на отделните национални държави и на съюзите, в които те членуват, но и за персоналната сигурност и живота на отделния човек – на всеки един от нас“, посочи той.

Каракачанов открои като сериозни рискове за сигурността на всички нестабилността, идваща от Близкия Изток, кибератаките и кибертероризмът.

По думите му бежанските потоци и нелегалният трафик на хора крият заплахи и възможност да станат инструмент на радикалния ислямизъм, който с методите и терористичните атаки се превръща в яростен враг на европейската цивилизация. Освен „традиционните“ досега похвати, съвременните терористи използват все по-мащабно конвенционални и многочислени паравоенни формирования, какъвто е случаят с т.нар. Ислямска държава. Освен това те все по-умело се възползват от възможностите на глобалната мрежа, на интернет-базираните електронни медии и на социалните мрежи – за пропаганда и набиране на последователи, за дезинформация и противодействие на антитерористичните мерки, за алтернативно набиране на финансови средства, за планиране и координиране на техните действия.

„Кибератаките и кибертероризмът предизвикват сериозни последствия за стабилността на цели обществени сектори, както и за сигурността и стабилността на световните фондови и стокови пазари, на международните транспортни и информационни комуникации и на други жизнено важни за живота и развитието на цялото човечество сфери“, посочи министърът на отбраната.

В заключение той подчерта, че всички усилия на международната общност трябва да бъдат насочени към противодействие на тероризма, който се опитва да разруши изгражданата с хилядолетия европейска цивилизация.

„Ангажирани с противостояния, което губи ресурс и усилия, ние даваме възможност на тероризма да пробие нашия свят и да се опита да наложи своята идея за глобално господство на радикалния ислям“, каза министърът. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP