Министър Горанов: Божков цели да дискредитира кабинета и министър-председателя (ВИДЕО)

19 Май 2020 | 08:58
0 коментара
Политика

Нямам спомен за комуникацията от СМС-ите с Божков.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос на пресконференция в Министерския съвет дали публикуваните СМС-и между него и обвиняемия Васил Божков са истински или не.

Няма как да знам дали паметната записка между Божков и Домусчиев е автентична, каза още той. 

И обяви: Искането за 9% ДДС за ресторантите с лобизъм!

 

"През всички години, когато Божков е бил и продължава да е част от бизнеса на България, не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган", подчерта ковчежникът на държавата.
 

 "Г-н Васил Божков цели да дискредитира кабинета и министър-председателят, тя е според мен необоснована", категоричен бе министърът на финансите Владислав Горанов, който застана пред медиите след извънредното заседание на кабинета. Заедно с него на брифинга бе и министърът на икономиката Емил Караниколов.

 

"Хазартният бос не е получавал привилегировано третиране, когато е бил част от бизнеса в България, изтъкна Владислав Горанов.

Не си представям държавата да толерира или изземва бизнеси, подчерта финансовият министър".

 

"Взаимоотношенията между г-н Божков и г-н Домусчиев са си само тяхна тема," подчерта министърът.

 

Горанов уточни, че той е поддържал контакти с Васил Божков в качеството си на министър само за да коментират как би могла да се подобри бизнес ситуацията в страната.

„Мисля коментарите по темата да спрат дотук. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Не си представям, че държавата се занимава с изземане на бизнеси или толерирането на един или друг бизнес. Споменатите в бележката, каквато и стойност да има този лист хартия, не са коментирани по никакъв начин с представители на правителството“, бе категоричен Владислав Горанов.

 

Финансовият министър Владислав Горанов аргументира пред медиите решението да има държавни бензиностанции.

 

"Когато международните цени се променят с определен процент, не същото се наблюдава с горивата в България", обясни решението Владислав Горанов.

"Група бензиностанции поддържа средно с по 20 ст. над средната цена. Горивото напуска данъчния склад с платен акциз и ДДС, така че държавата почти е изчерпала ролята си за ценообразуването. Близо 50 ст. е разликата от най-ниските и най-високите цени и това е провокирало държавата да търси решения", продължи Горанов.

"Няма да скрия разочарованието, че някои икономически субекти посегнаха и на данъци, които те не плащат", коментира той.

Данъчните складове пък са собственост предимно на един оператор. Така се създавала невъзможност за свободна търговия.

Затова се е породила и идеята - съхраняването на държавните резерви и създадените от държавата съвместимости за горива да бъде прехвърлено на Държавната петролна компания.

 

Идеята е "Държавна петролна компания" да получи от държавния резерв всички активи по отношение на управлението на резервите и запасите на нефт и нефтените продукти. Държавата компания ще получи и контрола върху частните субекти доколко те спазват правилата да имат резерви, обяви финансовият министър.

Факт, че има вериги бензиностанции, които могат да работят с 50-60 стотинки по-ниска цена, означава, че на българските граждани може да се даде достъп до гориво на такава цена, обясни министърът.

Където има липса на качествени горива от добър поизход и на първокласните пътища и магистрали ще има такива бензиностанции. Идеята е да има 100 такива обекта, обясни Горанов.

 

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание днес от 17 часа.

Бе обсъден Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Съвносители на точката от дневния ред на извънредното заседание са министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

 

Очаквайте подробности

 

 

">

 

Добавете Вашия коментар

TOP