Министър Бъчварова: Очаквам извинение от Волен Сидеров, поведението му е недопустимо

13 Октомври 2015 | 09:48
0 коментара
Общество
Министър Бъчварова: Очаквам извинение от Волен Сидеров, поведението му е недопустимо

Очаквам извинение от Волен Сидеров. Лично за мен е недопустимо дори депутат с имунитет да посяга на служител на МВР. Служителите на полицията реагираха правилно и не допуснаха да има разрастване на този скандал. Това каза пред бТВ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод скандала с лидера на „Атака” от петък вечерта.

Тя допълни, че министерството има данни за посегателството, включително и четири писма от свидетели. „Всички, които са присъствали, представят различна картина от тази на Сидеров”, каза още министърът. „По отношение на лице, което има имунитет, възможностите за действия са ограничени”, допълни още тя. Министърът поясни, че голяма част от органите на реда са били ангажирани със случая, включително и тя. „Включително и г-н Чуколов ми звънна в 01:30 часа, но не разговарях с него – това не е правилният начин”, каза още Румяна Бъчварова. „Отговорен депутат, който има сигнали за контрабанда, ги предава на съответните органи”, категорична бе тя.

„Нашите усилия в тази насока дават много добър резултат, ние имаме алгоритъм, по който се борим с контрабандата”, каза Бъчварова.

На въпрос дали действията на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров са били умишлени, министър Бъчварова отговори: „Факт е, че по този начин Сидеров и съпартийците му влизат в новините и стават тема поредица от дни”. „От 2006 година периодично близко до избори има случаи, в които той провокира органите на реда”, каза още Бъчварова. „Трябва да сме готови да посрещнем следващи събития и предизвикателства на това, което в момента се случва”, каза Румяна Бъчварова по повод бежанската криза в Европа. „Това е външнополитическа, но глобална тема. Дълго време ще дава отпечатък върху вътрешнополитическото развитие в много държави”, каза още министърът. По думите й все още не се вижда край на този процес. „За момента сме овладели процеса”, каза Бъчварова. По думите й МВР работи много сериозно в насока към трафика на хора. „Преди седмица имахме голяма операция, насочена към трафикантите”. „След атентата в Анкара имаме нова ситуация на несигурност, нови предизвикателства, това изисква друга организация, която се подготвя в момента”, поясни министърът. По думите й в момента в Турция има малко под 2 млн. бежанци, но вероятността да се насочат към България е относително малка. „Следващото лято можем да очакваме увеличение на потока”, допълни още Бъчварова. Вицепремиерът вътрешен министър коментира и темата за неспиращата „война” по пътищата на страната. „Работим активно и постоянно по тази тема, защото виждаме изключителна опасност за нашите граждани”, каза Румяна Бъчварова.

По думите й липсата на систематичен контрол години назад е оставила усещане във водачите за безнаказаност. „Някои нарушители ни изненадаха, извън употребата на алкохол. Например, много е голям делът на неправоспособни водачи”, каза още Бъчварова. „Надявам се предложените мерки да бъдат приети от депутатите”, каза още Бъчварова. Тя подчерта, че до момента не е имало толкова строги мерки, защото не са били предложени и разписани в закона. Вътрешният министър призна, че на много места са констатирани и нарушения от страна на органите на реда. „Не се връчват наказателни постановления, прикриват се такива нарушение и това е абсолютно недопустимо”, категорична е Бъчварова.

„Усилията ни са насочени и към нашите служители”, увери министъра, като поясни, че в МВР са взети мерки с цел служителите да бъдат лоялни. „С министър Горанов нямаме различни разбирания по този въпрос”, поясни Румяна Бъчварова по повод предложението на финансовия министър чиновниците зад бюро в МВР да са в трета категория труд. „Имаме трудности в МВР и съм убедена, че по-добрата организация ще даде добър резултат”, категорична е Бъчварова.

Що се отнася до предстоящите местни избори Бъчварова каза: „Купуването на гласове е голям проблем за политическия живот и основен приоритет за нас”. Тя обясни, че в МВР има организация още от 14 август, защото голяма част от схемите за купуване на гласове се подготвят много преди изборите. „Сигналите към момента са около 40, но едва ли ще успеем да се справим с всички, защото схемите се променят всеки път”, каза още Бъчварова.

„Важно е друго, нашите служители и хората, които ще предприемат действията, да знаят, че сме твърди и че искаме да се работи по тази тема”, каза Бъчварова. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP