Министър Боил Банов за разкопките на АМ „Струма“: Първият приоритет е запазване на археологията

10 Май 2018 | 10:05
0 коментара
Общество

Първият приоритет е запазване на археологията. Това каза министърът на културата във връзка с археологическите находки по автомагистрала „Струма“ в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

На въпрос защитава ли се частен интерес, тъй като магистралата е трябвало да премине през частен стадион, Банов заяви: „Не мога да кажа, аз не съм от МРРБ или АПИ. Мога да кажа, като министър на културата – за мен е добре, че трасето минава оттук, защото ако това наистина е „Скаптопара“ , древния град, на който това е покрайнината, ако е така той ще се развие горе по хълма и том ще бъдат същинските, големи и сериозни открития. Това ще бъде много добре за Благоевград и за нас като държава“.

„Ако не беше минала оттам магистралата вероятно – както се предполага от 1972 – 73 г. се предполага, че е там „Скаптопара“, щяхме да си го предполагаме още 100 години. Богатство за цялата държава ще е ако това наистина е „Скаптопара“, допълни министърът.

„Има забрана, лично съм я чул от премира, за строителство. Вероятно се запечатва това, което е направено. Няма никаква опция да се продължи строителството. Магистралата ще мине отгоре, ако има такава възможност. Това е въпрос на научна оценка. Първият приоритет е запазване на археологията“, коментира Банов.

Добавете Вашия коментар

TOP