Министър Аврамова! Над 2 млн. от продажби на електронни винетки до момента

24 Април 2019 | 18:55
0 коментара
Бизнес

10 800 километра от Републиканската пътна мрежа попадат в обхвата на ТОЛ системата и предстои да се определи за каква част от тях ще има нулева такса, тъй като са в лошо състояние.

Това обяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване.

Попитан дали е помислено въвеждането на различни цени при използването на платената пътна мрежа, която да зависи от часовете и дните, проф. Олег Асенов, който изпълнява длъжността на директор в Националното ТОЛ управление, каза, че това не е възможно към този момент, защото в заданието не е била заложена такава функционалност.

Превозвачи и работодатели настояват тол системата да се отложи до 2020 г.

Полагаме усилия срокът по пускането на ТОЛ системата в действие на 16 август да бъде спазен, посочи Петя Аврамова и обясни, че към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво. Тя добави, че основен приоритет в дейността на националното тол управление е било въвеждането в експлоатация на етап 1, което засяга таксуването на база време или така наречената електронна винетка. Регионалният министър подчерта, че от 1 март е въведена система, която разкрива и предотвратява дублиране на плащанията.

„Установени са 10 случая, при които плащането е направено по банков път“, уточни тя.

Аврамова обяви, че са реализирани над 2 млн. продажби на електронни винетки.

„Към 20 април чрез електронната система за пътно таксуване на база време са реализирани 2 755 821 броя продажби на обща стойност 182 997 922 лв. 82 % от приходите са от таксуване на пътни превозни средства до 3, 5 тона, леки и лекотоварни автомобили. 3% са от автомобили с тегло между 3, 5 и 12 тона. 15 % са в резултат на закупени електронни винетки за автомобили над 12 тона“, отчете регионалният министър.

Тя подчерта, че важен елемент от процеса на обслужване на клиентите е осигуряване на правото на потребителя на пътя да прехвърли електронната си винетка при смяна на регистрационния номер на автомобила.

Превозвачи предупреждават: Заради тол таксите ще поскъпнат стоките

„От началото на март тази услуга се поддържа с възможност за подаване на документи изцяло по електронен път. В рамките на една работна седмица постъпват средно 910 заявки за пререгистрация, за които екипът на национално тол управление извършва действия по установяване на допустимост, процедиране на заявлението в електронната система, а именно прехвърляне на правото за ползване на пътната мрежа към новия регистрационен номер“, обясни Аврамова и добави, че са предоставени 199 896 броя винетки на социално слаби лица.

Добавете Вашия коментар

TOP