Министър Ананиев: Всички нови линейки ще разполагат с паник-бутони

28 Януари 2019 | 17:30
0 коментара
Политика

 Филиалът на спешна помощ в Горна Оряховица вече ще бъде с 24–часова физическа охрана. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти във Варна по повод нападението над фелдшер през миналата седмица.

„Не мога да си обясня как могат да бъдат атакувани медици, които помагат на хора, изпаднали в тежко здравословно състояние. Затова се обръщам към всички – нападението над медицински лица е деяние, което не трябва да се случва повече“, коментира здравният министър. Кирил Ананиев отново осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и изрази надежда прокуратурата да действа бързо и ефективно в такива случаи. С цел подобряване сигурността на спешните медици, новите линейки ще бъдат оборудвани с паник-бутони. В момента се уточнява как да бъдат разпределени 400-те нови линейки, които ще бъдат доставени по линия на големия проект за модернизация на Спешната помощ, стана ясно от думите на Ананиев.

Министърът съобщи, че държавата работи и за осигуряването на възможност в спешната помощ да работят парамедици. Националната здравна информационна система ще бъде готова най-късно в началото на 2020 г., посочи още здравният министър. Кирил Ананиев обясни, че обжалвания на част от обществените поръчки по отделните компоненти са забавили реализацията на системата. За повечето лотове от системата вече са в ход обществени поръчки, в това число и за електронната карта, електронното досие и електронната рецепта. По отношение на белодробните трансплантации министър Ананиев заяви, че по-голямата част от обучението на медицински специалисти във Виена ще завърши през тази година. В средата на следващата година се очаква България вече да има свои специалисти, които да извършват трансплантация на бял дроб. До тогава, всяка година, до пет души ще могат да бъдат трансплантирани във виенската болница. В отговор на журналистически въпрос здравният министър съобщи, че вече е готова новата Наредба за специализациите.

Министерството на здравеопазването ще финансира придобиването на специалност, ще може да прави политика както по отношение на специалностите, които са дефицитни, така и по отношение на регионите, в които има недостиг на медици. Тази Наредба е очаквана, защото тя ще реши и въпроси, свързани с договорите, с начина на провеждане на конкурсите за кандидат-специализантите, както и други проблеми, които години наред са пренебрегвани, коментира Кирил Ананиев.

По отношение на казуса с починалото през изминалата седмица в Плевен дете министърът съобщи, че незабавно е разпоредил Изпълнителна агенция „Медицински одит“ да извърши проверка. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP