Министри представиха винените маршрути в Банско по време на кръгла маса

12 Март 2018 | 13:21
1 коментара
Политика

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откриха кръгла маса за обсъждането на проекта „Сподели България“ в гр. Банско, информира „Фокус” – Пирин.

На срещата бе обявено, че при разработване на проекта са избрани винено-кулинарните дестинации да са 12, колкото са месеците в годината. Те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Важно е виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите.

Информацията ще бъде качена на официалния сайт на Министерството на туризма. Така всеки, който желае, ще може да се запознае с тях, да изпрати мнение или предложения в рамките на периода за обсъждането им. Инициативата „Сподели България“ може да бъде в помощ на развитието и популяризирането на така наречения бавен (слоу) туризъм.

Неговата концепция е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се набляга на местната храна и на регионалните обичаи. Те биха помогнали на туристите да се информират за характерните вина и храни в дадените райони.

Давайки възможност на общините да популяризират новите винено-кулинарни дестинации, се очаква повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната. Това ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона и ще окаже положително влияние върху развитието на редица общини не само за туризма им, но и за икономиката на страната. На събитието бяха дискутирани дестинациите „Долината на Струма“ и „Долината на Места“. Кръглата маса е част втори етап от реализацията на съвместната инициатива, по която двете министерства работят.

На срещата присъстват още кметът на Община Банско Георги Икономов, кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов, зам.- кметът на Община Петрич Илияна Попова, народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева, съветникът на министъра на туризма Николина Ангелкова, депутати, представители на общини и представители на бизнеса.

Добавени коментари

Razlogenin публикува:
13 Март 2018 | 12:56
Айде стига с тия йопетА.напишете нещо и за нас.се нещо че се яви.

Добавете Вашия коментар

TOP