"Позицията на ММС е категорично в подкрепа на изграждането на инфраструктура за практикуване на зимни спортове в страната ни". Toва заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на дискусията за концесията на ски зона Банско.

Спортният министър смята, че е крайно време да се разреши казусът от 2001 г. за това дали да се строи втора кабинкова линия в зимния курорт Банско.

“Алтернативата на кабинковия лифт са над 130 микробуса с по 15 места, които да извозват туристи всеки час. Ясно е кое ще доведе до по-големи щети за околната среда.

Това ще причини и негативен имидж за България като ски дестинация”, категоричен бе министър Кралев.

В дискусията се включиха и министърът на околната среда, министърът на туризма Николина Ангелкова, бившите министри на околната среда Нона Караджова, Евдокия Манева, Ивелина Василева, както и много експерти.

 

„Трябва да постигнем такова управление на Банско, че да няма опашки на лифтовете“,посочи Нено Димов.

Министърът поясни, че ЮНЕСКО е вкарал тази територия от парка Пирин в буферна зона, където е допустимо такъв вид строителство.

По време на кръглата маса Николина Ангелкова заяви, че  планинският туризъм е ключов в ски зона "Банско" и Министерството на туризма търси баланса.

 „Готвим промени в закона за туризма, за да се даде възможност за такива райони като Банско да има целогодишен достъп до планината.

Още повече такива промени ще доведат и до засилен инвеститорски интерес“, подчерта Ангелкова.

Голяма част от природозащитниците, които дълги години се противопоставят на строителството в планината не присъстваха на дискусията.

 

Екоорганизациите, обясниха причината да не присъстват на обсъждането.

„Не сме получили покана, но дори и да бяхме получили такава, нямаше да легитимираме нарушаването на 3 европейски директиви и подаряването на част от националния парк „Пирин”, заяви Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.