Министерският съвет обжалва решението на ВАС за Пирин

16 Август 2018 | 14:51
1 коментара
Политика

Българското правителство обжалва на втора инстанция решението на Върховния административен съд (ВАС), което отмени спорните поправки в действащия план за Национален парк „Пирин“.

В края на декември 2017 г. поправките бяха приети без екооценка и отвориха възможност за сечи и строителство на големи площи от парка. Гласуването им предизвика масови граждански протести, продължили близо половин година.

 В резултат на 27 юли 2018 г. тричленен съдебен състав на ВАС се произнесе за отмяна на решението на правителството, определяйки го като незаконосъобразно. След обжалването делото ще се гледа от петчленен състав на съда, а решението му ще бъде окончателно.
 
Делото срещу промените в плана за управление на Пирин беше образувано по жалби на две физически лица, както и на две организации: WWF България и Асоциацията на парковете в България. В началото на август природозащитниците написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което го призоваха да не обжалва решението на втора инстанция.
 
Междувременно коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, в която членува и WWF, поиска от Висшия съдебен съвет и председателя на Върховния административен съд да организират публично разпределение на делото. Това означава и петимата членове на състава да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти и ИТ експерти. Публичното разпределение ще осигури правото на справедлив съдебен процес и на двете страни по дело, към което има висок обществен интерес.
 
WWF припомня, че преди месец, след натиск на българското правитерство, Комитетът по световното наследство на ЮНЕСКО гласува коригирано решение за Национален парк „Пирин“, в което отпаднаха важни препоръки към правителството от първоначалния проект за решение. Сред тях беше и искането кабинетът да не прилага спорните изменения в настоящия план за управление на Пирин от декември 2017 г., докато не бъде направена пълна екологична оценка на проекта за новия план.

Добавени коментари

Коцик публикува:
16 Август 2018 | 16:58
И кой ще направи тая екопроверка? Верните кучета на Тома Белев?

Добавете Вашия коментар

TOP