Минимум двойна надница за работещите по Великден

26 Април 2021 | 14:37
0 коментара
Любопитно

Заплащането на работата по великденските празници може да достигне четирикратен размер, съобщиха от пресцентъра на Главна инспекция по труда /ГИТ/. От там уточняват, че по време на допълнителния почивен ден - 4 май, с увеличение се заплаща само трудът, който е извънреден.

Поради съвпадането на 1 май с Велика събота Великденският уикенд през 2021 г. ще бъде с един ден по-дълъг. Съгласно Кодекса на труда, когато официален празник, какъвто е 1 май, съвпадне със събота или с неделя, първият или първите работни дни след тях са неприсъствени. При работа на неприсъствения 4 май обаче трудът се заплаща с увеличение само ако се явява извънреден, като увеличението е 75 на сто, посочват от ГИТ.

 

От инспекцията припомнят, че минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални празници, каквито са четирите дена за отбелязване на Великден - от 30 април - Велики петък, до 3 май - понеделник. Ако работата на празничен ден е и извънреден труд, то надницата достига четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100 процента увеличение, се посочва в съобщението.

Трудът на официален празник, в почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен ден. Не е извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумирано отчитане на работното време. Изплащането на извънредния труд при този режим на отчитане на работното време е в края на периода, за който той е въведен и то с 50 процента увеличение, напомнят от ГИТ.

Графикът при сумирано отчитане на работното време трябва да е утвърден поименно за целия период, за който то е въведено. Когато се налага полагане на извънреден труд, той трябва да е възложен с предварително издадена от работодателя заповед, се казва още в съобщението.

Добавете Вашия коментар

TOP