Минералните води в Добринище

28 Юни 2019 | 11:28
0 коментара
Любопитно
Седемнайсетте минерални извора правят Добринище един от най-известните в Пирин планина. 

Водата е с температура между 30 и 43 градуса. Лечебните и свойства са за заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни, неврологични, гинекологични и други видове краткотрайни и дълготрайни проблеми със здравето.

Както е всеизвестно древните римляни са прекарвали дълго време в грижа за духа и тялото. Това може да се каже и от множеството басейни и бани, които те са оставили след себе си, чак до наши дни. 

Град Добринище не остава по назад в това отношение. Още от древността са били оценени и проучени лековитите му води. В околността му археолозите са открили няколко басейна с минерална вода. Главно те са по река Десилица. При два от тях се наблюдава допълване на римския градеж от турски, това се е случило по време на османското присъствие по българските земи. От това строителство на османската империя, можем да си направим заключение, че и те са оценили положително лечебните води на Добринище. 

Най-известния басейн е „Римското банче”, представляващ окръжност с двуметров диаметър. Изграден е от каменни седалки на дъното, а стените му от хоросан и камък. Водопадът „Св. Никола”, намиращ се по течението на същата река, е също една невероятна гледка будеща възхищение в туристите.

Минералната вода на град Добринище е хипотермална, сулфатна, силициева, флуорна и натриева.Въпреки големия брой минерали, тя спада към слабо минерализираните видове. Подходяща е за консумиране от всички възрастови групи, без мирис, цвят и утайка е. „Сребърният извор” е най-известния в градчето. Името му произтича от богатата на сребърни йони вода, която извира от него. Среброто в нея има антиоксидно и противовъзпалително действие върху човешкия организъм.

Леченията, които се предлагат в множеството санаториуми и балнеоложки клиники, се извършват, по трите популярни начина: инхалационно, вътрешно и външно. Инхалационното помага при проблеми в дихателните пътища и белодробни заболявания. При минералната баня, въздействие се оказва на костната, ставната, половата и нервната система. Стомашно-чревния тракт и отделителната система се ликуват при поглъщане на лековитата вода.

Модерните хотели предлагат всякакви видове релаксиране. Различни СПА и уелнес процедури са на разположение на гостите. Те ще заредят и възстановят и най-измореният посетител на Добринище. Откритите минерални басейни, с топла вода и свежия планински климат, доразвиват приятната лятна почивка. Минералните бани, които могат да се използват целогодишно, се намират в градския парк на градчето.

Добринище е препоръчвана дестинация едновременно и за балнео-, и за 
климатолечение. Красотата на природата, заедно с нейните дадености и модерни съоръжения, увеличават удоволствието от почивката и е правят желана, както през зимата, така и през лятото.
 
 

Добавете Вашия коментар

TOP