Един тон течен яйчен жълтък, заразен с фипронил, купен в Германия, беше открит в западния румънски окръг Тимиш, съобщиха румънските власти.

Партидата е задържана в склада, където е била доставена, и не е достигнала до търговската мрежа. Цялото количество от продукта ще бъде унищожено.

Скандал със заразени яйца в Европа

От началото на август милиони яйца бяха изтеглени от магазини в Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария и Швеция. Те са произведени в холандски ферми, които незаконно са използвали фипронил срещу насекоми паразити. Европейската комисия препоръча на всички страни членки на ЕС да бъдат бдителни.

Продукцията с фипронил, в която количеството на химикала надвишава разрешения в ЕС праг, е доставена най-вече в Германия, но е изнасяна и в други държави.

Експерт по хранителни натравяния изброява 5 храни, които не яде

Фипронил се използва срещу бълхи, кърлежи и други паразити, но е забранен в животновъдството. По данни на Световната здравна организация веществото може да увреди черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза, ако попадне в организма и се натрупа в него.

Властите на Словакия съобщиха, че в страната са открити заразени с фипронил яйца,

внесени от Холандия и транзитирани през Германия.

Санитарните инспектори са открили 21 пратки заразени с фипронил яйца в склад в село Върбове, Западна Словакия.

Двадесет тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания,

обяви националната служба за безопасност на храните. Яйцата са били продадени предимно на кафетерии, кафенета и кетърингови фирми и по всяка вероятност не са били продавани в големи количества на търговци на дребно, уточни службата, като увери, че яйцата не представляват опасност за човешка консумация.

"Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не на вредни за човешкото здраве равнища, обясни датската служба.

Двама управители на холандска фирма, пуснала заразените яйца на пазара, са арестувани

при операции във връзка със скандала. Преди няколко дни те спряха на фирмата и профила ѝ във Фейсбук и се смяташе, че са безследно изчезнали.