Месо в баки, боядисани плодове, има ли контрол в Сандански

15 Декември 2018 | 09:52
0 коментара
Общество

На хората им звучи, че изглежда че това е някак си по-органик, по-био, нали така. Искам да кажа, че това е изключително опасно”, коментира пред NOVA Д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, покупката на месо на неоторизирани места.

Това стана, след като репортерът Антон Чавдаров разкри продажба на месо в баки от строителни материали, найлони и легени на улица в Сандански.

„Ние не знаем откъде идва това месо”, подчерта д-р Илиев. „Това не са условия, при които трябва да се продават храни”.

Директорът на БАБХ отрече да няма контрол и подчерта, че агенцията знае за ставащото в Сандански.

„Цялата работа е, че ние не знаем какво се случва с това месо. Дали са го скрили или са го продали. Дали някой го е изял и въобще какво става. Затова на този пазар, ние имаме сигнал за това нещо от преди десетина дни. Сигналът не беше до нас, а странично го разбрахме. Има обход на инспектори. Хващали са ги тези хора. Хората бягат, крият по багажници. Ние нямаме право да отваряме коли. Въобще не е много добре регулиран въпросът с това. Нямаме такива полицейски права, каквито ни се ще на всеки – докторите да минат, да изземат, да арестуват, да го глобят и т.н.”, посочи д-р Илиев.

„За мен будят тревога. Въобще от нерегламентирани места съветвам всички хора да не си купуват нищо. Защото цялата хранителна верига, тя започва от полето, започва от това храната на животните, започва от това дали са лекувани. Ние не знаем дали има слагани антибиотици на това месо, нали? Ще го изядете и после ще трябва да си купувате по-скъпи, когато трябва да се лекувате”, каза д-р Илиев.

Той коментира и практиката с боядисване на плодове за по-добър външен вид и повече райност.

„Продължава оцветяването. Това са методи, които защитават и плодовете за по-продължителна възможност да се продават. Какво мога да кажа по този повод? Почти всичките цитрусови плодове, които влизат в България, и зеленчуци, и плодове, влизат от Турция. Там има наложен контрол според европейските изисквания, защото ние сме вратата към Европа на тази стока. Тя не се продава само в България. Оттук влиза на свободния европейски пазар”, поясни д-р Илиев.

„Капитан Андреево” е втората по големина в света граница сухоземна по оборот, който минава оттам. И затова там е наложен един много строг контрол, но той е според плодовете и зеленчуците, ние проверяваме някакъв процент, около 10% от всичко, което влиза. Когато ние имаме сигнал или установим несъответствия, започваме да проверяваме много по-голям процент, можем да стигнем и до 50%. Сега съм наложил, за сметка на Агенцията, проверки които да ни ориентират. Защото при 10% е възможно да се пропусне нещо. Сега ние на 100% ще вземем, без да плащат транспортьорите, за да се ориентираме в ситуацията дали не трябва за някои плодове, особено за лимони имаме информация от години, че при тях се случва често, особено от един район в Турция”, добави експертът.

Добавете Вашия коментар

TOP