"Германия би искала да види икономическа просперираща Турция. Това е в наш интерес ", заяви германският канцлер Ангела Меркел, помолена да коментира ситуацията в Турция след резкия спад на лирата.

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й, каза още Меркел.

Трябва обаче да се направи всичко възможно, за да се осигури независимостта на централната банка, посочи канцлерът.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че Анкара може да направи повече, за да подобри дипломатическите си отношения както със САЩ, така и с Германия, което също ще облекчи икономическите й проблеми.

Връзките на Турция със САЩ и Германия бяха обтегнати от решението й да арестува няколко граждани от двете страни.

"Да, развитието, което се случва в момента в Турция, предизвиква голяма загриженост", каза Маас.

Рязкото поевтиняване на турската лира през последните дни е свързано с напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон. САЩ настояват да бъде освободен евангелисткият проповедник Андрю Брънсън, арестуван в Турция по обвинения във връзки с терористични организации. След отказа на Анкара, американските власти обявиха санкции срещу двама турски министри и двойно вдигане на митата за турската стомана и алуминий.

Ердоган обаче остана непреклонен, критикувайки "икономическите терористи", "икономическата война" и "хулиганите на световната система." Той предупреди, че ще формира нов съюз с Русия и Китай. Ердоган също така призова турците да обменят доларите, еврото и златото си в лири и да запазят вярата си в Бог.

В петък, 10 август, турската лира постави нов исторически минимум спрямо долара и достигна курс от 6,41 лири за долар.

Ройтерс отбелязва, че турската лира е загубила повече от 40% от стойността си спрямо долара от началото на годината досега, като сред причините посочва и притесненията за влиянието на президента Ердоган върху икономиката, като и многократните призиви за по-ниски лихвени проценти.