Фалшификати на скъпи телефони, моторни резачки, бормашини, къртачи се предлагат в интернет от търговците от русенския град Ветово, един от центровете на телефонните измами в България, съобщава NOVA.

„Оригинална си е. Докарана си е от Германия. Видимо си е нова нали…”, заявява продавачът на резачката по телефона. „На мен не ми е потребна. Нито мога да работя с нея, нито нищо. Така ми стои в гаража”.

За разликата от телефоните, където разликите с оригинала обикновено могат да бъдат идентифицирани едва след тестване, при моторната резачка една буква от името на производителя е разменена.

Самият инструмент обаче поне на външен вид изглежда нов и напълно наподобява тези, произведени в Германия.

Купувачите не могат да се ориентират дори по цената – тя е доста по-ниска, но техниката се предлага като употребявана и се доставя само по куриер.

Продавачът на моторната резачка от Ветово отрича да е мамил хора. А продавачите на фалшивите телефони се оказват деца. Техните родители заявяват, че апаратите не са предлагани като оригинални.

„Той не го задължава човека насила с въже – дай, дай, купи, купи, иначе ще те удуша”, коментира бащата на малолетния продавач, който е на 11 години. „XXI век сме. Интернет. Света. Всичко върти търговия”, добавя мъжът.