Мелник разкрива културата на Възраждането

11 Юни 2018 | 06:56
0 коментара
Общество

Мелник векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.

Местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии. Фестивалът „Мелнишки дни на възрожденската култура“ ще се проведе за втора поредна година в Мелник на 23 и 24 юни. Организатори и домакини са община Сандански, Исторически музей-Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“ в най-малкия ни град.  

Идеята е да се покажат битът и традициите на българите от Мелнишка и Светиврачка околия в далечното и не толкова далечно минало, както и да се разкаже на гостите малко познатата, но изключително интересна история на града. Някогашната столица на Деспот Алексий Слав, известна още като „Богозидания град“, векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.

Мелник не е само хубаво вино и възрожденски къщи. Мелник е жива история и състояние на духа. Целите на фестивала са да популяризира и съхрани традициите на народното творчество, в частност традиционните занаятчийски производства, домашни занятия и обредни практики, да представи разнообразието на традиционните занаяти и стимулира интереса и любовта на поколенията, като провокира към издирване, съхраняване и разпространение, да утвърждава ролята на културното наследство като източник на вдъхновение за съвременното творчество и иновации.

Добавете Вашия коментар

TOP