Мексикански наркобос избяга за втори път от затвора

12 Юли 2015 | 14:29
0 коментара
Криминално
Мексикански наркобос избяга за втори път от затвора

Източник: ЕПА/БГНЕС

Хоакин Гусман „Ел Чапо“, считан за едни от най-големите мексикански наркобосове, избяга от строго охраняван затвор за втори път за последните 14 години, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на правителствени източници.

Гусман, който ръководи могъщия картел „Синалоа“, последно е бил видян снощи, малко преди 21 ч., около помещенията с душове на затвора „Алтиплано“, близо до столицата Мексико, съобщи Националната комисия по сигурността.

След като проверили килията му, надзирателите установили, че тя е празна. Веднага е започнала операция за издирване на беглеца.

Спрени са полетите от намиращото се близо до затвора летище в „Толука“.

Гусман, превърнал се в най-издирвания мексикански наркобос, бе заловен през февруари 2014 г., повече от десет години след първото му бягство от затвора. Тогава САЩ предлагаха 5 млн. долара награда за главата му.

През 2001 г. с помощта на надзирателите Гусмян, който излежава 20-годишна присъда за убийство и трафик на наркотици, успява да избяга от друг строго охраняван затвор – „Пуенте гранде“ в щата Халиско.

Картелът, ръководен от Гусман, е същинска империя, която обхваща Северна Америка, Европа и Австралия.Той е основен играч в кървавата нарковойна, която се води през последните години в Мексико. Смята се, че картелът контролира по-голямата част от местата по границата на Мексико със САЩ, през които минава трафикът на дрога.  

Източник: БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP