Международен съюз за защита на природата: Национален парк „Пирин” предлага големи предимства за развитие на туризма

09 Март 2018 | 08:17
3 коментара
Общество

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Нено Димов участваха вчера в Банско на работна среща в рамките на консултантска мисия на представител на Международния съюз за защита на природата IUCN в Национален парк „Пирин”.

В срещата взеха участие още Херве Летие – експерт към  IUCN, Нено Димов, министър на околната среда и водите, служители на Дирекция „Национален парк Пирин”, както и кметът на Разлог г-н Красимир Герчев.

Домакин на срещата бе кметът на община Банско Георги Икономов. Целта на мисията на международния експерт е да направи преглед на Проекта на Плана за управление на Национален парк Пирин и да удостовери, че същият е в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство и обезпечава опазването на обекта.

„Моето присъствие тук е за да подчертая важността на Банско като важна икономическа зона, знаете последователните действия на правителството по отношение на развързването на този Гордиев възел. В тази връзка мой дълг е днес аз да бъда тук и да се запозная с господин Летие. Удовлетворен съм, че това е човек с професионален и житейски опит. Доколкото се запознах с неговата биография. Можем да разчитаме всички на една обективна преценка, която да даде възможност за разрешаване на тежкия проблем с невъзможността към момента за развитие на туризма”, каза на брифинга вицепремиерът Валери Симеонов.

Той отказа да отговаря на въпроси извън темата „Банско”, уточнявайки, че ще стори това днес в 11 ч. на гара Буново, където ще се прави поклонение от терористичния акт на протурската акция, свързана с взривяването на влак с майки и деца.

„Тук съм по покана на правителството. Няколко души днес споменаха, че трябва да се постигне баланс между опознаването на околната среда и устойчивото развитие на туризма. Смятам, че това, че живеете в близост до НП „Пирин“ за вас е голям шанс, но също така и голяма отговорност. Тази красива област е голямо предимство за развитието на зимен и летен туризъм”, каза на брифинга Херве Летие.

Той каза още, че тази седмица е успял да изслуша много хора и да събере много документи, които ще му помогнат да изготви препоръка за правителството, което иска да постигне баланс в опознаването на природното наследство и развитието на туризма.

„За щастие или за нещастие не съм тук за да взимам решения, но мога да ви дам съвет, който евентуално да ви помогне, или както господин кметът заяви, аз ще си свърша работата обективно и независимо”, допълни експертът. Докладът му ще бъде представен след шест седмици в консултативния орган към ЮНЕСКО, след това ще бъде предоставен на държавата а самото му обсъждане през месеците юни или юли в ЮНЕСКО. /БГНЕС
 

Добавени коментари

Катя публикува:
09 Март 2018 | 08:37
Зелени наркомани стоите си в София
Leshoqt публикува:
09 Март 2018 | 08:36
Pomiqri ALCHNI gnasove ne vi iskame v Bansko
Do Toma публикува:
09 Март 2018 | 08:34
Искам да питам Тома Белев и др Ковачев само едно дали са милионери и това стига гарам не им пука за Пирин само за еврото се борят

Добавете Вашия коментар

TOP