Между 3 и 4 на 100 бебета у нас са заченати ин витро

15 Ноември 2018 | 08:23
0 коментара
Любопитно

Малко над 12 000 опита за асистирана репродукция са направени през 2017-та година в българските ин витро клиники. Данните сочат още, че средно в около 15% от случаите опитите за асистирано забременяване са завършили успешно и са родени близо 2300 бебета. Процентът не е толкова висок, колкото на много двойки им се иска. Една от причините за това обаче, за която специалистите алармират, е ненавременното откриване на проблемите.

„Колкото по-рано започне да се търси причината за репродуктивните несполуки, толкова по-висок е шансът за успешно лечение“ – мнението е на д-р Мефтуне Шефкетова, началник на Център за асиситирана репордукция в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, специалист по акушерство и гинекология и по репродуктивна медицина. Ако в рамките на една година при семейства под 35 год., и в рамките на 6 месеца при двойки над 35 г. не се постигне бременност, препоръчително е също така да се изследват и двамата партньори. Счита се, че най-добрата възраст за репродукция при жената е до 35-годишната ѝ възраст – при жени под 30-годишна възраст технологиите за асистирана репродукция са повече от два пъти по-ефективни, отколкото при дамите над 40.

Съвременният начин на живот обаче не изключва случаите, в които достигайки тази гранична възраст, жената не е срещнала мъжа в живота си, или по други причини не е избрала да има деца. При това положение е препоръчително да посети специалист по репродуктивна медицина, за да провери оварилния запас (яйчниковия резерв) и да може да вземе информирано решение за своето бъдеще. В много от случаите пък мъжете имат някаква патология, която няма симптоми, но се отразява на качеството на сперматозоидите.

„В момента медицината не препоръчва на мъжете да си правят профилактично спермограми след определена възраст. Добре е обаче да се напомня, че както при жените, така и при мъжете генетичният материал се влошава с възрастта“, отбеляза д-р Мефтуне Шефкетова. По думите ѝ съвременните технологии значимо увеличават шанса на двойките с проблеми да сбъднат мечтите си. Според международни проучвания, около 9% от мъжете и около 11% от жените в репродуктивна възраст имат някакъв репродуктивен проблем. Резултатът за България е, че около 250 хил двойки у нас не успяват да заченат дете. Причините за ненастъпването на бременност от гледна точка на семейството са разпределени по равно – в 1/3 от случаите става дума за мъжки фактор, при 1/3 – за женски, и при 1/3 – за комбинация от причини.

Добавете Вашия коментар

TOP