Меглена Кунева се закани: Това, което се върши неправомерно и се краде, това ще излезе

12 Юли 2016 | 08:41
0 коментара
Политика
Меглена Кунева се закани: Това, което се върши неправомерно и се краде, това ще излезе

Ние работим с общественото мнение и няма политик, който да не се подчини на него. Разбирам, че много хора са травмирани от политиците. Комисията не работи само по сигнали. Това заяви в ефира на БНТ министърът на образованието Меглена Кунева във връзка с приетия Антикорупционен закон.  "Сигналът е една много малка част от това, което Бюрото ще прави. Имаме много път да извървим, но трябва да се концентрираме и до хората, които имат достъп до власт и финансовите ресурси на държавата. Не е възможно да не се проверяват хората по високите етажи. Ясно ми е, че много хора мислят, че това ще стане бухалка, но ще изясним на всички, че сме взели мерки, това да не се случва" изясни Кунева.
 
"Подкрепям всичко което работи и дава инструменти в ръцете на Бюрото и в същото време защитава от злоупотреба със закона. Ние трябва да сме бдителни това да не се случва. Подчертавам, че Бюрото не работи въз основа на сигнали", заяви Кунева.
 
"Законът дава максималното. В първия вариант на закона предложих два органа, които да избират формирането на това бюро, сега е Парламентът по настояване на народните представители. Не виждам трета и четвърта възможност. По делата им, ще ги познаем”, каза тя.
 
"В цяла Латинска Америка тази борба срещу елита е защото няма отчетност на хората с власт и пари и защото управлението не е прозрачно. Аз мисля, че всеки политик в България трябва да разбере, че комуто много е дадено, много се иска и да се примири с този факт”, отсече Кунева.
 
"Нищо няма да остане скрито. Първо държавата трябва да си свърши работата. България не е изолирана. Ние сме в мрежа и това, което се върши неправомерно и се краде, това ще излезе. Може би ще се забави, но при всички случаи, рано или късно това ще се случи. Въпросът е да стане така, че ние да сме го разкрили, не чуждите власти и хората да имат доверие в нашата страна" смята Кунева.

"Министерството на образованието работи под пълна пара. Философията на закона, която аз поддържам е, да се дадат много повече инструменти на учителите и директорите, за да управляват. Това ще подобри нивото на образованието. Учителят сам трябва да разбере къде трябва да наблегне повече и да преподава по мярката на децата, Ние ставаме все повече и повече персонализирано общество. Не може образованието да седи отстрани и да гледа. Директорът примерно вече може да каже, ето има грип, може да излезете до 3 дни ваканция" заяви министърката и добави "Това обаче за момента е само проект. Предстои всеки да каже какво мисли. Аз променям стандартите, според това, което родители и учители ми пратят като обратна връзка. Възможна е и промяна в дължината на междучасията" сподели тя.

"Точките са по-справедлива система от оценките. Все пак цялата ни история учи, че всичко е борба как да оценим по-справедливо - себе си, околните, ситуацията, държавата. Преди е било ясно кое е 2, кое е 3, кое е 6. Когато имаш точки, това ти дава възможност да покажеш силните си страни. Учителят е този, който е много важен и той ще изведе системата на ново равнище"смята Кунева.

Добавете Вашия коментар

TOP