Мега скандал между служители на АПИ, фирма проектант и жители на Кресна за трасето на АМ „Струма” лот 3.2 през Кресненското дефиле

07 Август 2017 | 16:18
0 коментара
Общество

Мега скандал между служители на АПИ, фирма проектант и жители на Кресна за трасето на АМ „Струма” лот 3.2 през Кресненското дефиле.

Мега скандал на провелата се днес среща между служители на „Пътна инфраструктура” /АПИ/, служители на фирма Пътпроект, спечелила поръчката за проектиране на източното крило на на АМ „Струма” лот 3.2 през Кресненското дефиле и жители на гр. Кресна.

Напрежението ескалира още в самото начало на срещата в момента, когато служителите на АПИ казаха категорично, че едното платно от трасето на АМ „Струма” лот 3.2 през Кресненското дефиле ще бъде по настоящият път на Е-79. Местните жители скочиха в залата, като попарени и настояват да се промени проекта и двете пътни платна да минат през планината.

"Нали срещата е с цел по - обстойно запознаване с проекта и всичките предложени варианти за трасе на АМ „Струма” лот 3.2. Защо вие сте предубедени че едното платно ще мине по настоящия главен път Е-79. Кресна остава без обходен път", каза недоволен жител и напусна залата демостративно.

Съвещанието откри кметът на Кресна Николай Георгиев, а за състоянието на сегашния път Е-79 през пролома, многото пътнотранспортни произшествия в този път, както и други бедствия анализ представи Ивета Колева от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Г-жа Ризова от същата агенция и инж. Иван Пасков от фирма „Пътпроект-2000”, изготвила проекта на Лот 3.2, се спряха върху конкретните му параметри, свързани с изграждане на две отдалечени автомагистрални асти. Сегашният път през дефилето според идеята ще остане като скоростна отсечка само в посока юг, в обратната се предвижда изграждане на нов път, който след Кресна се изкачва по стръмнините на пролома и слиза в Симитлийската котловина при село Полето.

На моменти се разгорещи обстановката в залата. Оказа се, че предложеният вариант не се отчита от местните в интерес на Кресна и района, и логично не намери подкрепа. С най-голяма критичност се изказаха кметовете на селата Долна Градешница – Стоян Акареев, на Стара Кресна – Павел Паскалев, и Спас Ташев – на с. Ощава. От името на бизнесмените най-голям противник се оказа Димитър Христосков, който е управител на крайпътно заведение в дефилето. Той се поинтересува за съдбата на всички съществуващи сега в този район крайпътни заведения.

Община Кресна във всичките досегашни проекти на икономическото си развитие е наблягала на туризма и свободното движение през пролома. Ако това движение се ограничи в една посока, то това ще се окаже много отрицателно за добре развиващия се рафтинг и други екстремни спортове, риболова и много земеделски и горски дейности. Съществен проблем за Кресна ще се окаже и автобусният транспорт в посока Благоевград и София, тъй като едва ли фирмите ще си позволят да отклоняват рейсовете си за вземане на пътници от центъра на Кресна.

Като приемлив вариант за АМ „Струма” се видя изграждането и на 4-те платна от северната част на пролома, а сегашният път да си остане алтернативен, какъвто и трябва да има, както е навсякъде по света, на което наблегна кметът на Д. Градешница Стоян Акареев.

Местните хора са загрижени за градините и лозята които отглеждат от незапомнени времене наследство от прадедите им, и са категорични, че са готови на протест само и само Кресна да не остане без обходен път.

Добавете Вашия коментар

TOP