Медицинските сестри се барикадираха в парламента...

06 Март 2020 | 07:35
0 коментара
Общество

Медицински сестри влязоха в залата, където трябваше вчера да се проведе заседание на комисията по здравеопазване в Народното събрание и отказват да я напуснат, докато не бъдат изпълнени исканията им. Депутати няма, в момента не тече и заседание - то е приключило за пет минути.

 

Сестрите са искали да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев, но той е в Брюксел за заседание на здравните министри във връзка с коронавируса.

 

Въпреки че това е известно поне от вчера, на сайта на парламента и до момента стои дневен ред за комисията, в който е включено изслушване на министъра по актуални въпроси - т.нар. блиц контрол на министрите, който се провежда в първата седмица на всеки месец в ресорните комисии.

 

Прoтecтирaщитe сестри ce oплaкaхa, чe вeчe 5 дни прoтecтирaт нa cтудa в пaлaткитe прeд Миниcтeрcкия cъвeт, нo никoй нe им oбръщa внимaниe, a миниcтър Aнaниeв нe изпълнявa пoeтитe cи aнгaжимeнти към тях. 

 "Хората, които трябва да работят ги няма, затова ние сме тук", обясняват петте жени присъствието си на заседанието на комисията, което фактически не се състоя.

 

"Тoвa, кoeтo ни изкaрa oт oбувкитe, e нeглижирaнeтo нa нaшитe прoблeми пoвeчe oт гoдинa. 5 дни cтoим и мръзнeм в дъжд и вятър. Тeзи хoрa миcлят, чe ниe cмe интeриoрът. Никoй нe гo интeрecувa, чe cмe тaм. Здрaвният миниcтър нe ce интeрecувa, тoй e нaяcнo кaкви иcкaния имaмe. Нa 26-и имaхмe cрeщa. Имaшe cрoк - 1 мaрт, a oттoгaвa нacaм никoй нe ни e пoтърcил зa нищo", кaзa Мaя Илиeвa, кoятo e eдин oт oргaнизaтoритe нa прoтecтa, цитирaнa oт DаrikNеws.bg.

 

Сестрите напомнят, че настояват професията им да бъде обявена за защитена, заплатата за гилдията да е равна на две минимални заплати, да се повиши категорията труд, която им се признава и др.

 

Полицията е на мястото на конфликта. Пристигнали са и психолози от МВР, които се опитват да убедят жените да напуснат залата. До този момент опитите за постигане на съгласие са без резултат.

 

"Ще стоим тук, и ако се наложи ще спим тук, на топло. Навън на студа от 5 дни никой не е дошъл да ни види", категорични са сестрите. 

От разказа им стана ясно, че са имали среща на 26 февруари с министър Ананиев и той обещал да приеме исканията им на 1 март, така обаче не се и появил.

"Не му искаме оставката и вече не искаме среща с него", категорична бе Мая Илиева. "Г-н Ананиев обеща, че ще дойде на палатката, на нас ни омръзна вече", каза Илиева.
"Просто ще си стоим тук, докогато трябва и ще видим какво ще стане", категорични бяха сестрите.

 

В 22.00 часа НСО трябва да опразни залата, която се намира в бившия Партиен дом. Тогава силите на реда силовото трябва да изведат жените от сградата.

 

Отвън друга част от протестиращите медицински сестри заедно с майките на деца с увреждания от "Системата ни убива"  затвориха бул. "Дондуков". Двата протеста се сляха още на 1 март, когато и двете групи опънаха палаткови лагери пред Министерския съвет.


Майките от "Системата ни убива" настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, тъй като искала отмяна на Закона за личната помощ, постигнат с много труд и преговори. Медицинските сестри пък искат достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформа в здравеопазването.

Не е ясно докога ще продължи блокадата на възловия столичен булевард "Дондуков".
 

Към момента Ананиев, който е извън страната, е поканил за среща в понеделник само представители на другата група, която протестира срещу него - на лекаритe, които искат да се преразгледа проекта за национална детска болница.

 

На срещата в понеделник ще бъдат и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) на Националната многопрофилна детска болница. Поканени са също представители на фирмата, извършила конструктивното обследване на строежа – „Балмер Инженеринг“ ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД „Детско здраве“.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP