Медицинския съвет за коронавируса на проф. Коста Костов се разпуска

05 Април 2020 | 08:31
0 коментара
Общество

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност.

Това заяви по-рано днес председателят на органа проф. Коста Костов пред Дарик радио.

Информацията потвърдиха за БТВ и други членове на съвета.

Той беше създаден преди две седмици, за да помага на медиците ни в лечението на пациенти с COVID-19.

 

За това време те изготвиха комплексен документ, който да служи за наръчник.

 

Причината да спре дейността на съвета от експерти е, че ангажиментите им вече са приключили.

 

Проф. Костов обяви, че той е бил създаден единствено, за да напише наръчник под формата на доклад в помощ на лекарите. Професорът добави, че се връща при своите пациенти и приятели. 

"Тъй като не сме назначени щатно, нямаме задачи и сме изпълнили задачите, от днес сме със свободни души", заяви председателят на медицинския съвет.

 

Докладът на съвета обаче не е публично достъпен. Единственото, което знаем за него е, че прилича на разходка из Ермитража, по думите на самия проф. Костов, който не спести думите си да го хвали на специална пресконференция. Но нито един извод от този доклад не беше оповестен.

 

"В доклада могат да се открият съвети, но това е помощен документ за всички онези лекари, които се сблъскват в практиката с коронавируса", каза проф. Костов и допълни, че вече има осем нови редакции.

 

"Формално съветът е създаден, за да създаде диагностични препоръки и алгоритми в полза на лекарите. От снощи аз считам тази заповед за изпълнена достойно", обяви началникът на медицинския съвет и добави, че този експертен съвет ще продължи да работи в качеството си на една професионална група в името на българските лекари.

 

До разпускането на съвета се стигна след серия от остри сблъсъци с членовете на Националния щаб. Още със сформирането си съветът влезе в остро противоречие с щаба по темата използване на бързи тестове. Стигна се до закани от страна на началника на щаба ген. Венцислав Мутафийски, че няма да позволи търгаши да подвеждат държавата за закупуване на тестове, които не са точни.

 

Наскоро мнението на доц. Атанас Мангъров за маските и тестовете, който е член на Медицинския експертен съвет, предизвика спорове с Националния оперативен щаб.

 

Тезите на доц. Мангъров за масовите тестове и масовото заразяване предизвикаха и острата реакция на премиера. Борисов дори помоли Мангъров да спре да говори и да заблуждава населението. Въпреки това доц. Мангъров и тази вечер заяви, е за да преминем заразата, трябва поне 80% от населението да я преболедува, при което 1% ще са починалите. "Нека той да каже кой да живее и кой ще умре", призова го ядосано сутринта Борисов. 

 

От началото на епидемията д-р  Мангъров настоява да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките. 

"Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори, е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор", реагира остро преди два дни премиерът Бойко Борисов. 

 

Напук на думите на премиера доц.Мангъров днес заяви, че мерките за социална изолация у нас са прекалени и ако от него зависи, той би пуснал ресторантите да работят.

 

Медицинският съвет е създаден с решение на МС, още няма данни то да е отменено. Членовете на съвета са готови и занапред да помагат, уверява в интервю пред Дарик радио проф. Коста Костов. 

 

Проф. Костов даде разяснения по мерките, приети заради карантината и коментира ограниченията за посещаване на паркове и градинки. Като човек той е против да не се ходи в паркови и градини, защото не се чувства комфортно, а като лекар смята, че има проблем, защото хората могат да напълнеят, да изпитат и силни психически притеснения, стоейки вкъщи.

"Но също като лекар ще кажа, че рискът да се ходи на обществени места, като паркове и градинки, е висок и заради това трябва да се спазва карантината", подчерта той.

Проф. Костов каза, че като председател на Медицинския експертен съвет подкрепя стриктно.Епицентър/снимка:в.Дума

Добавете Вашия коментар

TOP