Мечките в парка край Белица се готвят за зимен сън

22 Октомври 2018 | 14:51
0 коментара
Любопитно

Започва подготовката на мечките за зимен сън, каза Васил Мадолев, ръководител-екип в Парка за танцуващи мечки в Белица, цитиран от „Фокус“.

Той уточни, че точно сега е времето, когато те започват постепенно да натрупват необходимите килограми и запаси, за да може да изкарат зимата. По думите му след 15 септември драстично е намалял туристопотокът и това естествено се е отразило на мечките. Мадолев допълни, че освен това влияние оказва и самото време – със спадането на температурите мечките засилват своя апетит и трябва да се увеличава количеството на храната.

„Тъй като този сезон е такъв, че храните съдържат много захар – става дума за големи количества грозде, праскови, сливи, постепенно започваме със захранването, като включваме в менюто и голямо количество ядки. Към момента се закупили 500 кг. орехи, които се дават периодично, а също така увеличаваме и количествата риба“, посочи той.

Експертът отбеляза, че при част от мечките вече се забелязва, че са натрупали килограми и са станали по-мързеливи, тоест не са подвижни като през активния сезон, когато си играят, къпят се и се гонят. Той подчерта, че сега всяка мечка си намира удобно място, където се залежава.

„Най-интересното е, че 7-8 мечки вече започват да копаят и бърлогите си за зимния сън. Те търсят подходящо място за бърлоги, там където е по-рохка пръстта, някъде в корени на дърветата“, каза още Васил Мадолев.

Добавете Вашия коментар

TOP