Мечките в Белица заспаха зимния си сън

31 Октомври 2019 | 14:36
0 коментара
Любопитно

Само, около 8-9 мечки в Парка, все още са активни, останалите до 21, малко или повече, вече са се ориентирали към зимния си сън“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

По думите му, 6 мечки не са забелязвани през последните три седмици, което означава, че може би са започнали зимния си сън и ако няма аномалии във времето, може да се счита, че те със сигурност ще заспят зимен сън.

 „Времето оказва влияние върху зимния сън на мечките, но по-важният показател за нас, са температурите. Два са показателите, които влияят върху този процес-единият е, как са се подготвили, дали са си набавили достатъчно храна. Другото нещо, което подвежда мечките към зимен сън, е слънчевата светлина, която намалява през този сезон и това им подсказва, че идва зимата“ – коментира още Димитър Иванов. Той се надява всички мечки да заспят зимен сън, с изключение може би единствено на най-младата мечка Рику, който е от една година в Парка и за него това е нов процес.

Паркът за танцуващи мечки ще бъде отворен за посетителите до 1 декември. „В момента, туристите могат да видят в най-добрия случай около 6 активни мечки. На база на миналата година, посетителите в мечото селище са се увеличили значително, въпреки че, заради влошаването на времето броят им в момента намалява“ – съобщи още Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Добавете Вашия коментар

TOP